PRIBLIŽAVA SE KARIBIMA

Uragan Lee ubrzano jača, sada je već oluja kategorije 4

07.09.2023 u 23:38

Bionic
Reading

Uragan Lee ojačao je u veliku oluju kategorije 4 s maksimalnom trajnom brzinom vjetra od 209 km/h, javlja CNN. Američki Nacionalni centar za uragane upozorava da se večeras očekuje dodatno pojačanje

Nakon večerašnjeg pojačanja očekuju se fluktuacije u intenzitetu, ali predviđa se da će Lee ostati snažan veliki uragan i do sljedećeg tjedna, naveli su iz centra.

Lee, koja je ranije u četvrtak bila oluja kategorije 1, jača iznimnom brzinom u toplim vodama Atlantskog oceana, i do 80 km/h u posljednjih 12 sati. Očekuje se da će uragan dosegnuti snagu kategorije 5 u petak ujutro dok se bude približavao istočnim Karibima. Uragan se nalazi oko 780 milja istočno od sjevernih Leewardovih otoka, rekao je centar za uragane u 17 sati po lokalnom vremenu.

  • +14
Uragan Idalia Izvor: EPA / Autor: CRISTOBAL HERRERA-ULASHKEVICH

Oluja će vjerojatno dosegnuti svoj najveći intenzitet ovog vikenda i još uvijek se očekuje da će biti opasan uragan nad jugozapadnim Atlantikom početkom sljedećeg tjedna, iako je prerano znati hoće li ovaj sustav izravno utjecati na američko kopno. Opasne struje proširit će se sjevernim Karibima u petak i početi utjecati na Sjedinjene Države u nedjelju, priopćio je centar.