16. godina

Uprizorenje 'Seljačke bune' 10. veljače

24.01.2024 u 18:05

Bionic
Reading

"Seljačka buna" ove godine slavi 16. godinu uprizorenja, održat će se 10. veljače, a posjetitelji će moći vidjeti oživljenu bitku kod Stubice između kmetova predvođenih Matijom Gupcem i zloglasnog Franje Tahija i njegove vojske, no prije toga se organizira Noćni pohod na Cesargrad

U noći s 27. na 28. siječnja, po drugi puta se organizira Noćni pohod na Cesargrad i uprizorenje sukoba kmetova i Cesargradske straže čiji je program predstavljen u srijedu na konferenciji za novinare u Klanjcu.

Pohod će biti održan u noći kada je 1573. počela Velika seljačka buna. Članovi Družbe vitezova Zlatnog kaleža će uprizoriti sukob kmetova i Cesargradske straže, a prema riječima organizatora događanje ove godine donosi čitav niz dodatnih atrakcija i zanimljivosti.

Župan i predsjednik Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar na predstavljanju ovogodišnjeg "noćnog pohoda" izrazio je zadovoljstvo što se i Krapinsko-zagorska županija uključila u organizaciju tog događanja o čemu se, napomenuo je, u Klanjcu godinama razmišljalo.

"Povijesno gledano, na Cesargradu je buna pobjednički počela budući da su prije 451 godine seljaci zauzeli i spalili to vlastelinstvo. Što se tiče same Seljačke bune to događanje se sada već proširilo na 3 tjedan, a sama Donja Stubica je postalo kultno mjesto što se tiče samog događaja. Pozivamo sve na drugi 'noćni pohod', a biti će značajno više sadržaja i dodatne ponude", najavio je Kolar.

Gradonačelnik Klanjca i predsjednik Turističke zajednice Biser Zagorja Zlatko Brlek podsjetio je da je prvi "noćni pohod" organiziran na inicijativu TZ Biser Zagorja i Hrvatskog planinarskog društva Cesargrad.

"Zasigurno će 'noćni pohod' upotpuniti turističko događanje i u Klanjcu ali i u Hrvatskom zagorju u siječnju na početku godine. Buna počinje na Cesargradu", poručio je Brlek.

Direktorica Turističke zajednice Biser Zagorja Tatjana Petranović Capar također je mišljenja kako je siječanj idealno vrijeme za organizaciju još jednog turističkog događanja na kontinentu u siječnju.

"Biti će to ugodna noćna šetnja od 40-ak minuta. Sama bitka odnosno uprizorenje biti će simpatičan prikaz događanja otprije 451 godine" rekla je.

Noćni pohod na Cesargrad organiziraju Hrvatsko planinarsko društvo “Cesargrad” i Turistička zajednica Biser Zagorja, u suradnji s Družbom vitezova Zlatnog kaleža iz Donje Stubice, Kulturnim centrom Klanjec i uz potporu Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca. Sve počinje u subotu u 17 sati na na Trgu Antuna Mihanovića u Klanjcu dok je početak noćnog pohoda na Cesargrad oko 18 sati.