APEL UN-OVIH STRUČNJAKA

Upozorenje Japanu: Proširite zonu evakuacije!

  • Autor: S.S./BBC/CNN/Hina
  • Zadnja izmjena 31.03.2011 13:05
  • Objavljeno 31.03.2011 u 12:54
Japan 8

Japan 8

Izvor: Reuters / Autor: reuters

UN-ovi stručnjaci iz Međunarodne agencije za nuklearnu sigurnost (IAEA) savjetovali su Japanu da proširi zonu evakuacije oko oštećene nuklearke Fukushima sa sadašnjih 20 na najmanje 40 kilometara

U međuvremenu, razina radioaktivnog joda u morskoj vodi u blizini nuklearke dosegla je rekordnih 4.385 puta više od dozvoljenih vrijednosti.

Radioaktivne tvari možda neprekidno cure iz Fukushime, priznala je japanska Agencija za nuklearnu i industrijsku sigurnost (Nisa).

UN-ova IAEA zaključila je da se u zoni evakuacije, zbog velike radijacije, treba naći i selo Iitate, 40 kilometara sjeverozapadno od Fukushime.

'Najviše vrijednosti otkrivene su u malom području na sjeverozapadu od Fukushime. Prve procjene govore u prilog evakuaciji stanovništva iz Iitate', rekao je Denis Flory iz IAEA-e.

Glasnogovornik japanske vlade Yukio Edano potvrdio je u četvrtak da je IAEA savjetovala vladu da na temelju svog izvješća 'pažljivo razmotri situaciju'.

'Ne smatramo da je to nešto što hitno zahtijeva takvu akciju. No činjenica da su visoke razine radijacije otkrivene u tlu upućuje na mogućnost da akumulacija dugoročno utječe na ljudsko zdravlje. Nadzirat ćemo situaciju s pojačanim intenzitetom i djelovati ukoliko se to pokaže neophodnim', rekao je Edano.

SAD i Velika Britanija ranije su savjetovale svoje državljane da se drće na udaljenosti od najmanje 80 kilometara od Fukushime.

Vodotopljiva smola prelit će Fukushimu

Tvrtka TEPCO, vlasnik i upravitelj nuklearne elektrane Fukushima, započet će operaciju prskanja nuklearke specijalnom tekućinom kako bi se spriječilo rasipanje nuklearnih čestica.

Prskanje reaktora započet će danas, a ovisit će o prihvatljivim razinama radijacije po radnike, najavio je TEPCO u priopćenju u kojem se navodi i da se tekućina zadržava uz nuklearne čestice - kao i uz ostale čestice, poput prašine - kada se osuši.

Jedan od osnovnih sastojaka tekućine je vodotopljiva sintetička smola Kuricoat C-720G, koja će se miješati s vodom prije prskanja. Smola koja oblaže nuklearne čestice također se koristi u ljepilima, a proizvodi se u jednoj japanskoj tvrtki, priopćio je TEPCO.

Tekućina će se staviti u cisternu i prskati po tlu nuklearke, zidovima reaktora i oko bazena s nuklearnim gorivom.

Planira se potrošiti 60.000 litara tekućine u razdoblju od iduća tri tjedna, od čega će 9.000 litara sačinjavati Kuricoat C-720G. Ukoliko se ova metoda pokaže uspješnom, nastavit će se dok za to bude potrebe.

TEPCO nije iznio nikakve detalje o tome kako će se tvar dobivena nakon prskanja prikupiti ni gdje će takav nuklearni otpad biti odložen.

Sanacija - 300 milijardi dolara

Saniranje posljedica katastrofalnog potresa i cunamija koji su pogodiliJapan 11. ožujka moglo bi koštati japansku vladu čak 300 milijardidolara, priopćio je zamjenik ministra financija Mitsuru Sakurai.Japanske vlasti, uz redoviti godišnji proračun, pripremaju i dodatnibudžet kako bi što prije dodijeli novac i potrebna sredstvanajpogođenijim područjima na sjeveru zemlje.

Fukushima će biti demontirana!

Japanski premijer Naoto Kana u četvrtak je, tijekom sastanka s glavnim tajnikom japanske Komunističke partije Kazuom Shiijem, izjavio da će se nuklearna elektrana Fukushima demontirati, prenijela je novinska agencija Kyodo.

Informaciju je objavio Kazuo Shii na konferenciji za novinare održanoj nakon sastanka s predsjednikom vlade lijevoga centra, izvijestio je Kyodo.

Tokyo Electric Power (Tepco), vlasnik nuklearke Fukushima Daiichi, ocijenio je da je neizbježno demontirati četiri prva reaktor kad se privedu kraju iznimno teške operacije njihova rashlađivanja koje se provode, a mogle bi potrajati mjesecima. Reaktori su teško oštećeni nakon katastrofalnog potresa 11. ožujka i cunamija koji je potom uslijedio.

No počasni predsjednik Tepca Tsunehisa Katsumata u srijedu je nagovijestio da bi se reaktori pet i šest, koji nisu oštećeni u katastrofi, mogli zadržati.

Stižu američki marinci

Sto pedeset i pet američkih marinaca iz postrojbe "Snage zaodgovor na kemijski ili biološki incident" (CBIRF) trebalo bi doputovatiu Japan u petak. Ekipa, formirana za pronalaženje kemijskih čestica, zanadzor razina radioaktivnosti i dekontaminaciju osoblja, nećesudjelovati u naporima oko stabilizacije reaktora Fukushime. Postrojba će ondje biti "iz opreza", kako bibila na dohvat ruke u slučaju potrebe. "Ponudit će radiološku ekspertizuodgovornima na terenu i, po potrebi, japanskim vojnim snagama, upodručju medicine, logistike i opasnih tvari - kemijskih, bioloških,nuklearnih", objasnio je američki dužnosnik. Pripadnici američke vojskene smiju trenutno prilaziti bliže od 80 km od centrale, što je puno višeod razdaljine koju je propisala japanska vlada (20 km).

U gotovo cijeloj Kini izmjerena niska radijacija

Na gotovo cijelom kineskom teritoriju evidentirana je radijacija koja je stigla s područja Japana, no 'iznimno je niska' i ne predstavlja opasnost za zdravlje, izvijestila je u četvrtak kineska vlada.

Radioaktivnost je zabilježena u svim pokrajinama napučenog sjevernog dijela zemlje te na istoku i jugu zemlje, izvijestilo je ministarstvo okoliša. Vrlo niske razine joda 131 i cezija - 137 i 134 - koji su stigli iz smjera nuklearne elektrane u Fukushimi otkrivene su u atmosferi nad brojnim kineskim pokrajinama te u Pekingu, stoji u prethodnom priopćenju ministarstva.

Trenutačne su razine radijacije vrlo niske. 'To znači da radioaktivnost neće imati negativnog učinka na zdravlje ljudi te nije potrebno poduzimati nikakve preventivne mjere', stoji u priopćenju. Kinezi su prošli tjedan zabranili uvoz voća, povrća, mliječnih proizvoda, plodova mora, bisera koji stižu iz japanskih regija u blizini nuklearke Fukushima.

Razina radioaktivnosti joda u moru pokraj oštećene nuklearne elektrane Fukushima je 4.385 puta veća od dozvoljene razine, priopćio je u četvrtak zamjenik ravnatelja japanske agencije za nuklearnu sigurnost Hidehiko Nishiyama.

On je kazao da je to najviša zabilježena razina od 11. ožujka, kad je elektranu Fukushima Daiichi pogodio potres, a zatim cunami. Agencija za nuklearnu sigurnost drži da bi vlada trebala razmotriti mogućnost proširenja zone evakuacije stanovništva.

Sada je evakuirano stanovništvo u krugu od 20 kilometara od elektrane, a vlada je preporučila onima koji žive do 30 kilometara od nuklearke da napuste to područje, ali nije naredila evakuaciju.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: tportal

RT

 

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi