ratno područje

UNHCR potvrdio više od 400 civilnih žrtava u Ukrajini

07.03.2022 u 17:46

Bionic
Reading

Ured Visokog povjerenika Ujedinjenih naroda za izbjeglice objavio je u ponedjeljak da je potvrdio da je u Ukrajini od početka ruske invazije 24. veljače poginulo 406 civila, uključujući 27 djece, ali i napomenuo da je stvarni broj vjerojatno puno veći

Novi podaci UNHCR-a, koji ima misiju nadzora u Ukrajini, pokrivaju razdoblje od 24. veljače do 6. ožujka.

UNHCR je u nedjelju objavio da je potvrdio da je u Ukrajini poginulo 364 civila.

Ukrajina je objavila da je u drugom po veličini gradu Harkivu poginulo 133 civila od početka ruske invazije, uključujući petero djece.

Osim toga, u borbama u gradu i njegovoj okolici poginulo je 75 pripadnika ukrajinskih oružanih snaga, objavila je u ponedjeljak novinska agencija UNIAN, pozivajući se na policiju Harkivške oblasti.

Posljedice granatiranja Harkiva Izvor: Profimedia / Autor: Sergey BOBOK / AFP / Profimedia

Ozlijeđeno je još 443 ljudi, uključujući 319 civila, dodaje se.

Neovisni podaci iz ratnog područja nisu dostupni.

Ruske snage danima teško granatiraju Harkiv. Pogođene su i oštećene stotine zgrada, uključujući gradski televizijski toranj, po portalu Strana.

U ponedjeljak je također objavljeno da je u bombardiranju zapadno od Kijeva kada je pogođena tvornica kruha poginulo 13 civila.

  • +2
Harkiv i Žitomir nakon bombardiranja Izvor: EPA / Autor: STATE EMERGENCY SERVICE OF UKRAI

U Ukrajini je na meti i zdravstvena infrastruktura. WHO je u ponedjeljak potvrdio sedam napada na zdravstvenu infrastrukturu u Ukrajini od početka invazije, u odnosu prema četiri dan prije.

WHO nije identificirao počinitelje napada.

Zbog ruskih napada više od 900 mjesta u Ukrajini ostalo je bez struje, vode i grijanja, rekao je u ponedjeljak savjetnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak.

  • +4
Bijeg iz Harkiva Izvor: EPA / Autor: SERGEY KOZLOV

"Barbari 21. stoljeća. Rusija je oštetila/uništila 202 škole, 34 bolnice, više od 1500 stambenih zgrada", objavio je na Twitteru.

Ukrajinsko ministarstvo energetike objavilo je da je 646.000 ljudi širom zemlje bez struje, a 130.000 bez plina.