STANDARDAN OPSEG POSLA

Unatoč koronavirusu, u ovoj hrvatskoj bolnici nije stalo liječenje onkoloških bolesnika

20.04.2020 u 11:12

Bionic
Reading

Iz varaždinske Opće bolnice u ponedjeljak su priopćili da usprkos izvanrednoj situaciji s Covid-19 infekcijom nisu stali s liječenjem onkološkijh bolesnika, već su uz sve mjere za suzbijanje širenja zaraze zadržali razinu skrbi o oboljelima s karcinomom.

Voditelj bolničkog Odjela za hematologiju, onkologiju i kliničku imunologiju Željko Vojnović navodi da se rad i u ovim otežavajućim vremenima odvija nesmetano, a dnevna bolnica je i dalje zadržala standardni opseg posla uz maksimalnu zaštitu pacijenata.

Istaknuo je da se svi bolesnici na terapiju pozivaju u točno određeno vrijeme, kojeg se trebaju i pridržavati, a u bolnicu dolaze sami, bez pratnje.

U čekaonici je, dodaje, ograničen boravak do nekoliko bolesnika s odgovarajućim rastojanjem, za njih su osigurana dezinfekcijska sredstva, zaštitne maske, a u dnevnu bolnicu ulaze pojedinačno gdje im se aplicira terapija, nakon čega odlaze kući.

Prvi pregled unutar tjedan dana od javljanja liječniku

Vojnović je rekao da svi pacijenti koji ga trebaju prvi pregled dobivaju unutar tjedan dana od javljanja liječniku.

"Cijeli sustav dijagnostike, od laboratorija pa sve do centralnog razrjeđivanja lijekova, odnosno citostatika, radi nesmetano. Nije stao ni operativni program za onkološke bolesnike“, naglasio je.

Koronavirus u Općoj bolnici Varaždin Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Hajdinjak / CROPIX

Rad multidisciplinarnih timova, kao osnovica suvremenog onkološkog liječenja, također se redovito odvija, ali u ovoj izvanrednoj situaciji kroz organizaciju virtualnih timova.

Najprije se javiti svom izabranom liječniku

Iz varaždinske bolnice onkološke bolesnike u remisiji savjetuju da se s nalazima najprije jave svom izabranom liječniku, a potom se, ovisno o nalazu, utvrđuje daljnja dijagnostika.

Ističu da su poduzeli sve mjere zaštite ove skupine bolesnika, s obzirom da se u bolnici trenutno liječe i inficirani koronavirusom. Trenutno imaju devet takvih pacijenata koji su dobrog općeg stanja.

U Varaždinskoj županiji od 2. ožujka do 19. travnja utvrđena su ukupno 33 slučaja zaraze, a 23 pacijenta su ozdravila.