zabrana rada ženama

UN poručio afganistanskom osoblju da ostane kod kuće

04.04.2023 u 20:52

Bionic
Reading

UN je poručio svome afganistanskom osoblju da se iz sigurnosnih razloga ne javljaju na posao u Afganistanu sljedećih 48 sati, dok traže informacije od Talibana o zabrani rada ženama u toj globalnoj instituciji, rekli su u utorak izvori UN-a Reutersu

Talibani su uredbom zabranili rad Afganistankama zaposlenima u UN-u, objavio je glasnogovornik Svjetske organizacije, osuđujući "neprihvatljivu i iskreno nezamislivu" odluku.

"Rečeno nam je kroz različite kanale da se zabrana odnosi na čitavu zemlju" rekao je Stéphane Dujarric, dok je misija UN-a u zemlji ranije rekla da su talibani zabranili rad zaposlenicama UN-a samoi u provinciji na istoku zemlje.

"Podsjećamo de facto vlasti da tijela Ujedinjenih naroda ne mogu djelovati i dostavljati pomoć koja spašava živote bez ženskog osoblja", rekla je misija UN-a u priopćenju.

Od svrgavanja prozapadne vlade 2021. godine, talibanska administracija pojačala je kontrolu nad pristupom žena javnom životu, uključujući i zabranu ženama da pohađaju sveučilišta i zatvaranje srednjih škola za djevojčice.

U prosincu, talibanske vlasti zabranile su rad većini ženskih zaposlenica u nevladinim udrugama.

Restrikcije se prvotno nisu odnosile na Ujedinjene narode i neke druge međunarodne organizacije.

Talibanska administracija, koja je preuzela vlast nakon što su se američke snage povukle iz Afganistana nakon 20 godina rata, rekla je da poštuje prava žena u skladu sa svojom strogom interpretacijom islamskog zakona.