ograničenja u obrazovanju

Osnivač afganistanskog projekta škola za djevojčice uhićen u Kabulu

28.03.2023 u 11:01

Bionic
Reading

Osnivača projekta obrazovanja djevojčica u Afganistanu prebile su i uhitile talibanske vlasti u Kabulu, priopćili su u utorak njegov brat i Ujedinjeni narodi

Talibanske vlasti prošle su godine zabranile djevojčicama pohađanje srednje škole, a kasnije i fakulteta, čime je Afganistan postao jedina zemlja na svijetu koja je uvela takva ograničenja u obrazovanju.

Matiulaha Vesu, voditelja PenPatha, zaustavili su muškarci ispred džamije nakon molitve u ponedjeljak navečer, rekao je njegov brat Samiulah Vesa za AFP.

“Kada ih je Matiulah zatražio njihove iskaznice, pretukli su ga i na silu odveli”, rekao je.

"Uhićen je zbog svojih aktivnosti u obrazovnom sektoru. Nikada nije radio ni s kim drugim, niti s prethodnim vlastima. Radio je samo za PenPath."

Misija UN-a u Afganistanu potvrdila je u tvitu da je Matiulah uhićen.

Talibanski dužnosnici dosad nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

PenPath vodi kampanje za škole i distribuira knjige u ruralnim područjima, a Vesa se dugo posvetio naglašavanju važnosti obrazovanja djevojčica starijim stanovnicima u selima, gdje se stavovi polako mijenjaju.

Od zabrane srednjih škola za djevojčice, Vesa je nastavio posjećivati udaljena područja kako bi pridobio podršku lokalnog stanovništva.

"Muškarci, žene, starci, mladi iz svih krajeva zemlje traže islamska prava na obrazovanje svojih kćeri", napisao je u tvitu nekoliko sati prije nego što je uhićen.

Prošli tjedan, kada je nova školska godina počela bez tinejdžerica, obećao je da će nastaviti svoju kampanju.

"Šteta koju uzrokuje zatvaranje škola je nepovratna i neporeciva. Održali smo sastanke s mještanima i nastavit ćemo naš prosvjed ako škole ostanu zatvorene", tvitao je.

Talibanske vlasti nametnule su strogo tumačenje islama otkako su se vratile na vlast u kolovozu 2021. nakon povlačenja snaga SAD-a i NATO-a.

Talibanski čelnici više su puta tvrdili da će ponovno otvoriti škole za djevojčice nakon što se ispune određeni uvjeti.

Kažu da im nedostaje sredstava i vremena za promjene nastavnog plana i programa prema islamskim principima.

Talibanske vlasti slično su tvrdile tijekom prvog mandata na vlasti od 1996. do 2001. ali škole za djevojčice nikad nisu otvorene.