Martin Griffiths

Dužnosnik UN-a za humanitarna pitanja talibanima prenio zabrinutost za ženska prava

23.01.2023 u 21:42

Bionic
Reading

Podtajnik Ujedinjenih naroda za humanitarna pitanja posjetio je Kabul u ponedjeljak i talibanskom ministru vanjskih poslova prenio svoju zabrinutost glede pitanja obrazovanja i zapošljavanja žena, objavilo je afganistansko ministarstvo u priopćenju

Talibanske su vlasti prošlog mjeseca naredile nevladinim organizacijama da većini zaposlenica ne dopuste dolazak na posao, zbog čega su mnoge agencije djelomično morale prestati s radom usred humanitarne krize koja se odvija tijekom hladne zime.

UN-ov podtajnik za humanitarna pitanja Martin Griffiths izrazio je zabrinutost glede položaja žena u pogledu obrazovanja i zapošljavanja i njegovog utjecaja na djelovanje UN-a u zemlji, stoji u priopćenju ministarstva vanjskih poslova.

Glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric je, govoreći o Griffithsovom posjetu Afganistanu, rekao da će podtajnik talibanskim vlastima prenijeti "istu poruku koju mi šaljemo od početka što se tiče potrebe da se ukinu uvedene politike" za žene.

Dujarric je dodao da će Griffiths "naglasiti da se humanitarna pomoć ne može dostaviti bez žena".

Zamjenica glavnog tajnika UN-a Amina Mohammed također je prošlog tjedna posjetila Afganistan i upozorila talibanske dužnosnike u Kabulu i južnom gradu Kandaharu na ograničavanje ženskih prava u pogledu pristupa obrazovanju i poslu.

Vršitelj dužnosti afganistanskog ministra vanjskih poslova Amir Khan Muttaqi je rekao da je od Griffithsa zatražio da s međunarodnom zajednicom "umjesto žalbi i nedostataka" podijeli "uspjehe" talibanskih vlasti, poput općeg oprosta za bivše protivnike.

Prema priopćenju ministarstva, Griffiths je priznao da se poboljšala sigurnost u zemlji, koja je desetljećima bila poprište sukoba prije no što su talibani preuzeli vlast 2021.

Nijedna strana vlada nije otada službeno priznala talibansku administraciju, a neki su diplomati rekli da mora promijeniti svoju politiku prema ženskim pravima. Mnoge zemlje su izrazile veliku zabrinutost zbog činjenice da se većini djevojaka i žena starijih od 12 godina ne dopušta pohađanje škola ili sveučilišta.

Međunarodne sankcije i smanjenje razvojne pomoći doprinijeli su stvaranju gospodarske krize u zemlji, zbog koje više od polovica stanovništva ovisi o humanitarnoj pomoći, usmjerenoj na zadovoljavanje najžurnijih potreba.