OBJAVLJENO IZVJEŠĆE

UN identificirao 112 tvrtki povezanih sa židovskim naseljima na Zapadnoj obali

12.02.2020 u 23:33

Bionic
Reading

UN-ov ured za ljudska prava objavio je u srijedu izvješće o izraelskim tvrtkama koje imaju poslovne veze s izraelskim naseljima na okupiranoj Zapadnoj obali.

U priopćenju, ured je objavio da je identificirao 112 poduzeća za koja postoje opravdani razlozi da se može zaključiti da su povezana s izraelskim naseljima - 94 sa sjedištem u Izraelu i 18 u šest drugih država.

Među njima su poduzeća iz SAD-a, Francuske, Nizozemske, Luksemburga, Tajlanda i Britanije. Navodi se tako američki Airbnb.

"Svjesna sam da je ovo pitanje jako sporno i da će tako biti i dalje", rekla je UN-ova visoka povjerenica za ljudska prava Michelle Bachelet.

Izvješće, dodala je, "ne daje pravnu karakterizaciju aktivnosti o kojima je riječ ili sudjelovanju tih poduzeća u njima".

Airbnb je u studenom 2018. najavio da će ukloniti iz svoje ponude nekretnine u izraelskim naseljima na Zapadnoj obali. No u travnju iduće godine objavio je da to ipak neće učiniti te da će prihode od najma tih nekretnina donirati međunarodnim humanitarnim organizacijama.

Izraelski ministar vanjskih poslova Israel Katz u prvoj je reakciji ocijenio da je to izvješće "sramotna kapitulacija" protuizraelskim skupinama.

Palestinski ministar vanjskih poslova Rijad Al-Maliki pozdravio je izvješće kao pobjedu za međunarodno pravo.