FIRE WEAVER

[VIDEO] Izraelska vojska dobiva sustav umjetne inteligencije idealan za borbu u urbanim područjima

10.02.2020 u 21:10

Bionic
Reading

Izraelska vojska uskoro bi trebala usvojiti sustav Fire Weaver koji povezuje snage na bojnom polju s mrežom što putem umjetne inteligencije pomaže zapovjedništvu u odabiru ciljeva

Riječ je o sustavu koji je razvila domaća tvrtka Rafael Advanced Defense Systems, a omogućava zapovjednicima da dodjele prioritet strijelcu koji se nalazi u najpovoljnijem položaju za paljbu. Uz to, sustav minimizira tzv. prijateljsku paljbu i kolateralnu štetu, što ga čini idealnim za borbu u urbanim područjima s mnoštvom civila, među koje se mogu sakriti neprijateljski borci.

Kako preciziraju vojni portali, novi sustav omogućuje zapovjednicima korištenje mnoštva resursa na taktičkoj razini, od bespilotnih letjelica do izviđača koji su umreženi kako bi zapovjednici mogli analizirati bojno polje i ciljeve iz različitih kutova.

Sustav se temelji na elektrooptici i podudarnosti slike, a radi u GPS okruženju. Fire Weaver dijeli podatke među snagama i izrađuje proračune kako bi pronašao najbolji oružni sustav i postrojbu koja će se koristiti protiv meta, implementirajući protokole koje je zapovjednik prethodno ubacio u sustav i procjenjujući pritom moguću štetu.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Rafael Advanced Defense Systems Ltd

'Sustav Fire Weaver pruža vojnicima točne informacije o stanju na terenu u stvarnom vremenu te izravno na ciljnicima njihovog oružja, čime sprečava pogreške', priopćili su u Rafaelu, dodajući kako vide taj sustav kao prekretnicu u naporima za digitalizaciju Izraelskih obrambenih snaga (IDF).

>>> Izraelski veleposlanik bez dlake na jeziku govori o propaloj kupnji borbenih aviona, porastu antisemitizma, minimiziranju ustaških zločina i smaknuću iranskoga generala Sulejmanija

Proizvođač sustava ističe da će Fire Weaver biti povezan s nedavno nabavljenim američkim višenamjenskim borbenim zrakoplovima tipa F-35 te bespilotnim letjelicama, a u Rafaleu očekuju da će sustav u budućnosti biti integriran i u NATO-ve vojne postrojbe.

  • +19
Izraelsko-libanonski sukob Izvor: EPA / Autor: ATEF SAFADI

Tvrtka Rafael koristila je umjetnu inteligenciju i u ranijim projektima poput bombi SPICE. Cijena najnovijeg sustava još uvijek je tajna, a pretpostavlja se da stoji oko 50 milijuna dolara. Izraelska vojska trebala bi ga u potpunosti usvojiti 2022. godine.