u subotici

Umro odvjetnik Bela Ivković, istaknuti član Hrvata u Vojvodini

  • Autor: V. P. P./Hina
  • Zadnja izmjena 25.03.2020 19:59
  • Objavljeno 25.03.2020 u 19:59
Subotica

Subotica

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Odvjetnik Bela Ivković, jedan od osnivača i dugogodišnji predsjednik Hrvatskog kulturnog centra „Bunjevačko kolo“, član Hrvatskog svjetskog kongresa i Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini umro je u Subotici u srijedu.

Bela Ivković, koji je preminuo nakon kratke bolesti, osim što je uspješno radio u svojoj struci, angažirao se u radu kulturnih institucija i političkom djelovanju hrvatske manjine, navodi se u Leksikonu podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca.

„Bio je član Inicijativnoga odbora za osnivanje HKUD-a Bunjevačko kolo 1969. i poslije jedan od osnivača Društva.

Bio je predsjednik 'Bunjevačkoga kola' u razdoblju od 1991. do 2003, u iznimno teškim vremenima za vojvođanske Hrvate, a osobito je važna njegova uloga u vraćanju hrvatskoga karaktera Društvu, što je 1995. rezultiralo njegovim preimenovanjem u Hrvatski kulturni centar“, navodi se o njegovu leksikografskom opisu.

Jedan je od osnivača Demokratskoga saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i Hrvatskoga narodnoga saveza, Ivković je u dva navrata bio vijećnik u Skupštini Općine Subotica, te vijećnik prvoga saziva Hrvatskoga nacionalnoga vijeća.

Bio je osnivač i Hrvatskoga akademskoga društva te Katoličkoga instituta za kulturu, povijest i duhovnost Ivan Antunović, kao i član Hrvatskoga svjetskoga kongresa (1992. – 2004.).

Za svoj je rad 2008. dobio priznanje „Pro Urbe“ Skupštine Grada Subotice, navodi se u Leksikonu.

U povodu smrti Bele Ivkovića oglasio se i DSHV u kojem navode kako je njegovom smrću stranka »izgubila svog uzornog člana, a hrvatska zajednica u Republici Srbiji velikog pregaoca".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!