KONKURENTNOST HRVATSKE

Umreženost sjajna, ostalo - u banani!

11.05.2010 u 12:01

Bionic
Reading

Prema najnovijem istraživanju Svjetskog gospodarskog foruma (World Economic Forum- WEF) 'The Lisabon Review 2010.' o ispunjenju ciljeva povećanja konkurentnosti Europske unije zacrtanih Lisabonskom agendom, Hrvatska i Crna Gora prestigle su stare članice EU Poljsku, Italiju, Rumunjsku i Bugarsku, prenosi Nacionalno vijeće za konkurentnost

Hrvatska se pozicionirala na drugom mjestu, odmah iza Crne Gore, koja je prva u grupi zemlja kandidatkinja i potencijalnih članica EU, te su tako bolje pozicionirane od četiri najniže rangirane članice unije - Poljske, Italije, Rumunjske i Bugarske. Nadalje, Turska i Makedonija su na ljestvici prestigle Bugarsku.

Glavne snage Hrvatske za ovakav rezultat pozicioniranja proizlaze u dostizanja Lisabonskih ciljeva u razvoju informacijskog društva, mrežne industrije te napora uloženih ka ostvarivanju održivog rasta, gdje Hrvatska postiže bolje rezultate od prosjeka 12 zemlja novih članica EU.

No Hrvatska još uvijek zaostaje u odnosu na usporedne zemlje u procesima poboljšanja poslovnog okruženja, smanjenja tereta regulative te pojednostavljenja procesa i procedura za pokretanje poduzeća.

Švedska najkonkurentnija

Ovogodišnja, peta po redu dvogodišnja publikacija Svjetskog gospodarskog foruma WEF-a pokazuje da nordijske zemlje i dalje agilno provode reforme koje ih približavaju zacrtanim ciljevima Lisabonske agende.

Švedska je na čelu ljestvice 27 europskih zemalja, a slijede je Finska, Danska i Nizozemska.

Nordijske su zemlje zabilježile najveće ocjene u provođenju reformi s ciljem jačanja inovativnosti, prihvaćanju i korištenju novih tehnologija na razini poduzeća, razini potrošnje na aktivnosti istraživanja i razvoja, kao i suradnji sveučilišta i privatnog sektora u istraživačkim aktivnostima.

Podizanje životnog standarda

Neke od sadašnjih zemalja članica koje su se priključile Uniji 2004. godine, bolje su rangirane od dugogodišnjih članica, uključujući Sloveniju, Estoniju i Češku. Ovo sugerira da pojedine nove članice EU dinamično poduzimaju konkretne mjere koje vode zadovoljenju ciljeva Lisabonske agende.

Cilj je Lisabonske agende Europsku uniju učiniti dinamičnom i konkurentnom svjetskom regijom, koja može osigurati zapošljavanje i podignuti standard života svojim građanima.

Izvješće Svjetskog gospodarskog foruma o Lisabonskog agendi ukazuje na dinamiku poduzetih reformi u ključnim područjima za konkurentsko napredovanje članica i kandidatkinja EU - razvoj informacijskog društva, liberalizacija tržišta, poticanje inovacija, istraživanje i razvoj, financijske usluge, razvoj poduzetništva, društvena uključenost i održivi razvoj, navode iz Nacionalnog vijeća za konkurentnost.