PROSVJED MALOLJETNIH BRANITELJA

'Umjesto dezertera, dječaci su branili Hrvatsku'

10.10.2012 u 13:20

Bionic
Reading

Stotinjak maloljetnih branitelja prosvjedovalo je na Trgu sv. Marka izrazivši nezadovoljstvo što, kao posebna skupina, još nisu uvršteni u Zakon o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Prosvjed maloljetnih branitelja, koje je podržalo i više braniteljskih udruga, organizirala je zadarska podružnica Udruge maloljetnih dragovoljaca Domovinskog rata Hrvatske (UMDDRH)

Izrazivši nezadovoljstvo što maloljetni branitelji nisu uvršteni i u novi nacrt prijedloga izmjena i dopuna Zakona o pravima hrvatskih branitelja, predsjednik podružnice UMDDRH-a Zadarske županije Goran Burčul rekao je kako traže da se u Zakon o pravima hrvatskim braniteljima uvrsti da svaki maloljetni branitelj ima status dragovoljca te da ih se tretira kao posebnu braniteljsku skupinu – kao poginule, zatočene i nestale branitelje.

'Ministar branitelja Predrag Matić kaže da se maloljetni branitelji spominju u zakonu, a ja ga pozivam da nam pokaže u kojem članku i rečenici se spominjemo', rekao je Burčul, uz napomenu kako se u zakonu navode kategorije hrvatskih branitelja – invalidi, udovice, PTSP, poginuli, zatočeni i nestali.

'Po Matićevu zakonu ima još jedna kategorija hrvatskih branitelja, a to su dezerteri. Zbog dezertera, mi maloljetni branitelji smo se morali uključiti u obranu Hrvatske, jer nije imao tko', istaknuo je Burčul.

Podsjetio je da maloljetni branitelji, a procjenjuje se da ih je u obrani Hrvatske sudjelovalo više od 3.500, još od 2005. traže izmjenu Zakona o pravima hrvatskih branitelja te će, ako današnji prosvjed ne da rezultata, tužiti Republiku Hrvatsku.

Vukovarski branitelj Damir Markuš istaknuo je da su Vukovar 1991. branila 93 maloljetnika, a 46 je poginulo. Upitao se zna li ijedan saborski zastupnik ime makar jednog maloljetnog poginulog hrvatskog branitelja. 'U zakonu mora nedvosmisleno pisati o pravima maloljetnih dragovoljaca, koji su to zaslužili krvlju i hrabrošću', naglasio je Markuš.

Prosvjed maloljetnih dragovoljaca na Markovu trgu održao se gotovo istodobno dok je ministar branitelja Predrag Matić u Kinu Europa predstavljao izmjene i dopune Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji.

Zakon ni u jednoj točki ne degradira, ne osporava, niti prepoznaje pravo branitelja prema dobi, spolu, visini, težini, stranačkoj, vjerskoj ili bilo kojoj pripadnosti – ili je netko branitelj ili nije', odgovorio je ministar Matić, uz napomenu kako su 'maloljetni branitelji pozitivno diskriminirani u Pravilniku o ocjeni tjelesnog oštećenja po kojem za ista oboljenja, bolesti i ranjavanja koje imaju punoljetni branitelji oni imaju za 10 do 30 posto uvećan postotak tjelesnog oštećenja'.

'Stavljanjem u zakon posebnog izraza 'maloljetni branitelji' Hrvatska ne bi dobila pozitivno ništa, a potencijalno postoje i negativne konotacije takvog uvrštavanja. Sve je to još jedno politiziranje bivše vlasti. To su mladi i pametni dečki koji bi trebali shvatiti da prethodnih 20 godina nisu stavljeni u zakon, a sad su njihovi zaštitnici oni koji su ih 20 godina mogli izrijekom staviti u zakon izrijekom, a nisu to učinili', zaključio je ministar Matić.

Potporu dao i Čičak

Potporu zahtjevima maloljetnih branitelja dao je i predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, Ivan Zvonimir Čičak podsjetivši i da 'maloljetni sudionici Narodno oslobodilačke borbe (NOB) imaju sva prava kao i svi drugi sudionici NOB-a'.

'Tražimo i da se vaša prava izjednače s onima koji su svoje mirovine i beneficije stekli poslije 1945. godine. Razlika između vas i njih je to što ste se vi u zadnjem ratu borili za hrvatsku državu, a oni su se onda borili za Jugoslaviju. Možda je i to ključ problema zašto vama ne priznaju prava', rekao je Čičak.