REKLAME NA DRESOVIMA

HNS oprostio Vladi 10 milijuna kuna kamata na prastari dug iz Račanovih vremena

02.08.2018 u 12:45

Bionic
Reading

Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o sklapanju sporazuma s Hrvatskim nogometnim savezom (HNS), prema kojem će država HNS-u platiti 46,4 milijuna kuna nakon što je izgubila višegodišnji spor koji je HNS vodio protiv Ministarstva turizma. Prema pravomoćnoj sudskoj presudi, država je HNS-u bila dužna platiti 56,4 milijuna kuna, ali HNS je pristao otpisati 10 milijuna kuna potraživanja, što se odnosi na dio zateznih kamata

Riječ je o sporu koji datira još iz prošlog stoljeća. Naime, 1999. godine HNS i Ministarstvo turizma, koje je tada vodio Ivan Herak, potpisali su trogodišnji ugovor o sponzorstvu, prema kojem se Ministarstvo turizma obvezalo isplaćivati dva milijuna maraka godišnje, a HNS je zauzvrat trebao isticati znak, slogan i reklame hrvatskog turizma na središnjim mjestima na stadionu, semaforima i prostorima oko stadiona.

Međutim HNS-u je isplaćeno samo 600.000 kuna. Heraka je na mjestu ministra turizma zamijenila Pave Župan Rusković, a Ministarstvo turizma na sudu je 2000. godine pokrenulo postupak za poništenje spornog ugovora te povrat 600.000 kuna. HNS je pak uzvratio protutužbom te je tražio isplatu novca za sve tri godine navodeći da su oni ispunili svoje obveze iz ugovora.

Nakon godina parničenja i pravomoćne presude Županijskog suda u Varaždinu, Stalne službe u Koprivnici, iz studenog ove godine presuđeno je da Ministarstvo turizma HNS-u mora platiti 56,5 milijuna kuna, od čega 22,9 milijuna kuna otpada na glavnicu i trošak parničnog postupka, a na zatezne kamate na glavnicu i zatezne kamate na trošak parničnog postupka koji zajedno iznose 33,4 milijuna kuna.

Prema sporazumu usvojenom danas na Vladi, HNS-u bi se u roku od osam dana trebalo isplatiti 22,9 milijuna kuna dok bi 23,4 milijuna kuna, koje se odnose na zatezne kamate, bilo isplaćeno u dvije rate.

Plenković i Jandroković na Lužnjikiju Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec / CROPIX

Prva, od 11,7 milijuna kuna, najkasnije do kraja 2019. godine i druga, u istom iznosu uvećanom za dio zateznih kamata, koje će se obračunati na naprijed navedene iznose glavnice i troška parničnog postupka za razdoblje od 12. lipnja 2018. do dana sklapanja sporazuma, najkasnije do 31. prosinca 2020.

HNS, kao što smo već naveli, zauzvrat bi se odrekao 10 milijuna kuna.