'humano' preseljenje

Ultranacionalisti u akciji: Tko su Netanyahuovi ministri koji šokiraju ekstremnim idejama o Palestincima

07.01.2024 u 17:17

Bionic
Reading

State Department izdao je rijetku izjavu u kojoj proziva izraelske ministre po imenu nekoliko dana nakon što je američki predsjednik Joe Biden izvršio pritisak na izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da obuzda svoje koalicijske partnere s krajnje desnice jer se zalažu za 'humano' preseljenje Palestinaca iz Gaze

Zabrinutost zbog takvih opasnih ideja u samom vrhu izraelske vlasti izrazio je i francuski predsjednik Emmanuel Macron. Američki State Department prozvao je u utorak krajnje desne izraelske ministre Bezalela Smotricha i Itamara Ben-Gvira zbog zagovaranja preseljenja Palestinaca iz Gaze.

'Ova je retorika zapaljiva i neodgovorna', rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller.

Izjava ocrtava rastuću frustraciju Washingtona vladom premijera Benjamina Netanyahua, koju Bidenova administracija diplomatski i vojno podupire u ratu protiv Hamasa, ali im se mišljenja sve više razilaze u tome kako bi Gaza trebala izgledati nakon završetka borbi.

Netanyahu odbacuje mogućnost da Gazom nakon što Hamas bude poražen upravlja neka druga palestinska samouprava ili neka treća strana.

Međutim članovi njegove vlade iz krajnje desnih stranaka idu korak dalje u vizijama za Gazu poslije rata te otvoreno pozivaju Palestince da je napuste i planiraju ponovno graditi židovska naselja u njoj. Ideja o židovskim naseljima u Gazi odbačena je u mandatu tadašnjeg izraelskog premijera Ariela Sharona 2005. godine, kada su ona razmontirana, a doseljenici prisilno iseljeni.

Reagirajući na objavu State Departmenta, Netanyahu je izdao priopćenje u kojem inzistira na tome da izjave Smotricha i Ben-Gvira ne predstavljaju vladinu politiku, ali dalje od toga nije išao.

Dakle izraelski ministar nacionalne sigurnosti Ben-Gvir pozvao je u ponedjeljak na povratak židovskih doseljenika u Gazu te na 'poticanje' palestinskog stanovništva na iseljavanje, dan nakon sličnog poziva ministra financija Smotricha.

  • +3
Ben-Gvir i Smotrich Izvor: Profimedia / Autor: AMIR COHEN / AFP / Profimedia

'Ne možemo se povući ni s jednog teritorija na kojem se nalazimo u Pojasu Gaze. Ne samo da ne isključujem židovsko naseljavanje ondje, nego vjerujem da je to važna stvar', rekao je Ben-Gvir na sastanku stranačke frakcije u ponedjeljak.

Rat predstavlja 'priliku da se koncentriramo na poticanje migracije stanovnika Gaze', rekao je Ben-Gvir novinarima i članovima svoje krajnje desne stranke Otzma Yehudit, nazvavši takvu politiku 'ispravnim, pravednim, moralnim i humanim rješenjem'.

Prethodno je Smotrich kazao da žele potaknuti svojevoljno iseljavanje Palestinaca te da moraju pronaći zemlje koje su ih voljne prihvatiti.

I dok Smotrich nije odmah odgovorio na američke kritike, Ben-Gvir je brzo uzvratio.

'Stvarno se divim Sjedinjenim Američkim Državama, ali uz dužno poštovanje, mi nismo još jedna zvijezda na američkoj zastavi', napisao je na X-u, ponavljajući istu rečenicu koju je ranije upotrijebio kako bi odgovorio na kritike iz Washingtona.

  • +4
Izraelska vojska u Pojasu Gaze Izvor: Profimedia / Autor: AFP / AFP / Profimedia

'Sjedinjene Države su naš najbolji prijatelj, ali prije svega ćemo učinit ono što je dobro za Državu Izrael: emigracija stotina tisuća iz Gaze omogućit će stanovnicima [pograničnog područja] da se vrate kući i žive u sigurnosti i zaštiti vojnika IDF-a', dodao je krajnje desničarski ministar.

Od provokatora do ključnog čovjeka u vladi

Smotrich i Ben-Gvir nisu bilo tko u trenutnoj konstelaciji političkih snaga u Izraelu, nego važni igrači koji kontroliraju važne sektore u vladi, sigurnost i financije, i sa zajedničkih 14 zastupnika drže većinu u Knessetu (izraelski parlament).

Otzma Yehudit ili Židovska moć krajnje je desna politička stranka te se smatra kahanističkom i antiarapskom. Ideološki je potomak zabranjene stranke Kach rabina Meira Kahanea, a koja je promovirala stvaranje teokratske židovske države u kojoj nežidovi ne bi trebali imati pravo glasa. Zalagali su se i za deportaciju onih koje smatraju 'neprijateljima Izraela'. Ben-Gvir bio je povezan s izvornim pokretom Kach, a sada se, navodno, ne slaže s deportacijom svih Arapa iz Izraela. Njegova ultranacionalistička stranka Židovska moć poziva na protjerivanje 'nelojalnih' Palestinaca, aneksiju Zapadne obale - zemlje koju Palestinci smatraju ključnim dijelom svoje buduće države - i na 'osvetu' svakome tko joj stane na put. Sve do prošle godine bila je to marginalna izvanparlamentarna organizacija.

  • +5
Ben-Gvir na cesti prilikom sukoba 2021. Izvor: Profimedia / Autor: MARCUS YAM/LOS ANGELES TIMES / Shutterstock Editorial / Profimedia

Ben-Gvir je u karijeri prošao dug put od provokatora rubnog pokreta protiv Palestinaca do čovjeka koji drži ključnu poziciju u izraelskoj vladi. Njegov politički uspon neraskidivo je povezan s nasilnim pokretom osvetoljubivih izraelskih doseljenika i vlastitim nizom antiarapskih provokacija, a one raspiruju izraelsko-palestinski sukob, ali mu isto tako donose odane sljedbenike.

Prošlog ljeta predvodio je tako upade židovskih ultranacionalista u džamiju Al Aksa na Brdu hrama u Jeruzalemu, smatranu jednim od najsvetijih mjesta u islamu. Židovi to mjesto također smatraju svetim, ali im je zabranjeno moliti se ondje, što je dio dugogodišnjeg sporazuma o statusu quo. Ben-Gvir za takve dogovore ne mari, ali je zato Hamas kao jedno od opravdanja za krvavi pokolj više od 1200 Izraelaca 7. listopada 2023. potražio upravo u skrnavljenju muslimanskih svetih mjesta.

U prošlosti jedan od najglasnijih protivnika Sporazuma iz Osla, Ben-Gvir je postao poznat 1995., nekoliko tjedana prije ubojstva premijera Yitzhaka Rabina, kada je tijekom TV intervjua ponosno podigao ukras koji je uspio strgnuti s njegova Cadillaca, uzviknuvši: 'Doći ćemo i do Rabina.' Kasnije se borio za oslobađanje Yigala Amira, ubojice premijera Rabina. Nije odslužio obavezan vojni rok jer je odbijen zbog svojih ekstremističkih aktivnosti.

Prema vlastitim riječima, optužen je čak 53 puta. Iako su sudovi odbacili većinu tih optužbi, nije izbjegao onu za poticanje na terorizam 2007. godine. Kao odvjetnik zastupao je brojne židovske ekstremiste na sudu. U proljeće 2021. godine pokazao je i da ima moć na ulicama. Dok je trajalo nasilje između Izraela i militanata u Gazi, naoružane izraelske i palestinske rulje obrušile su se na mješovite židovsko-arapske gradove. Ben-Gvir je tada predvodio stotine doseljenika koji su dobrovoljno 'patrolirali' ulicama, prateći židovske građane kroz četvrti koje su postale zone sukoba s arapskim bandama.

  • +8
Operacija izraelske vojske na Zapadnoj obali Izvor: Profimedia / Autor: Jaafar ASHTIYEH / AFP / Profimedia

Ben-Gvir je prije posljednjih izbora pokušao ublažiti stajališta s ciljem integracije svoje stranke u politički mainstream. Strategija je uspjela jer su njegova Židovska moć i Smotricheva stranka Religijski cionizam dobile 14 mjesta na izborima prošlog studenog, što ih je pozicioniralo kao ključne članove vlade.

Najbolji ministar prometa

Smotrich je poput Ben-Gvira doseljenik na Zapadnu obalu pod izraelskom okupacijom. Ortodoksni je židov te živi u naselju Kedumim, koje se prema međunarodnom pravu smatra ilegalnim, a njegova rezidencija također je bespravno izgrađena izvan užeg naselja.

Njegova ekstremistička politika često je rasistička i homofobna. Pobornik je širenja izraelskih naselja na Zapadnoj obali, protivi se palestinskoj državnosti i negira postojanje palestinskog naroda.

Inteligentan, učinkovit i zahtjevan, Smotrich se smatra najboljim ministrom prometa kojeg je Izrael ikada imao, pisao je svojedobno i24news.tv. Ali njegove radikalne ideje o sigurnosti i društvenim pitanjima zabrinjavaju velik dio izraelskog društva.

Gorljiv branitelj židovske države, Smotrich je uhićen 2005. tijekom prosvjeda protiv plana demontiranja izraelskih naselja u Pojasu Gaze te je proveo tri tjedna u zatvoru bez optužbe. Godine 2006. pomogao je organizirati Paradu zvijeri u sklopu prosvjeda protiv gay pridea u Jeruzalemu. Sebe je nazivao 'ponosnim homofobom'.

Suosnivač je nevladine organizacije Regavim za praćenje i poduzimanje pravnih radnji protiv izgradnje koju provode Palestinci, Beduini i drugi Arapi u Izraelu i na Zapadnoj obali bez dozvola koje izdaju Izraelci.

Osim toga, podržava politiku pucanja pripadnika izraelskih oružanih snaga na prosvjednike kada se na njih baca kamenje, a i osvetničke napade izraelskih doseljenika na Palestince te to ne smatra terorizmom. Ovo je stajalište posebno kritizirano u kontekstu incidenata poput podmetanja požara u selu Dumi, u kojem su doseljenici živu spalili palestinsku obitelj, uključujući bebu.