izvan palestinske enklave

Sve veći rizik od proširenja rata nakon smaknuća visokog dužnosnika Hamasa

03.01.2024 u 09:43

Bionic
Reading

Izrael je u utorak smaknuo zamjenika čelnika Hamasa Saleha al-Arurija u napadu bespilotnom letjelicom na Bejrut, rekli su libanonski i palestinski sigurnosni izvori, opisavši to povećanjem rizika od proširenja rata u Gazi daleko izvan te palestinske enklave

Pedesetsedmogodišnji al-Aruri prvi je visoki politički dužnosnik Hamasa koji je ubijen otkako je Izrael pokrenuo razornu zračnu i kopnenu ofenzivu protiv te skupine prije gotovo tri mjeseca, nakon šokantnog napada i pokolja po izraelskim gradovima.

Libanonska teško naoružana skupina Hezbollah, saveznik Hamasa, od početka rata u Gazi u listopadu gotovo svakodnevno razmjenjuje vatru s Izraelom preko južne libanonske granice.

Vođa Hezbolaha Hasan Nasrala zaprijetio je Izraelu da će za bilo kakav atentat na libanonskom tlu uzvratiti "oštrom reakcijom".

Hezbolah je u utorak priopćio da je projektilima gađao skupinu izraelskih vojnika u blizini mjesta Marja u Libanonu nakon al-Arurijevog ubojstva.

Izrael već dugo al-Arurija okrivljuje za smrtonosne napade na stanovništvo Gaze.

  • +12
Hamasovi tuneli u Pojasu Gaze Izvor: Profimedia / Autor: APAImages / Shutterstock Editorial / Profimedia

Drugi dužnosnik Hamasa rekao je da je al-Aruri bio "u središtu pregovora" o ishodu rata u Gazi i oslobađanju izraelskih talaca koje drži Hamas, a koje vode Katar i Egipat.

Izrael nije ni potvrdio ni porekao atentat, a glasnogovornik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari rekao je da su izraelske snage u visokom stanju pripravnosti i spremne za svaki scenarij.

"Najvažnija stvar večeras je da jesmo i ostajemo usredotočeni na borbu protiv Hamasa", rekao je suočen s pitanjima o eventualnom atentatu.

  • +7
Gaza Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Izrael je optužio al-Arurija, suosnivača vojnog krila Hamasa - Brigada Iz-el-Den al-Kasam, da je godinama naređivao i nadzirao napade Hamasa na okupiranoj Zapadnoj obali.

"Očekujem biti mučen (i ubijen), a mislim i da sam predugo živio", rekao je al-Aruri u kolovozu 2023., aludirajući na izraelske prijetnje da će eliminirati vođe Hamasa bilo u Gazi ili izvan nje.

  • +7
Borci Hezbolaha Izvor: Profimedia / Autor: ANWAR AMRO / AFP / Profimedia

Naser Kanani, glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Irana, važnog saveznika Hamasa i Hezbolaha, rekao je da će al-Arurijevo ubojstvo "nedvojbeno potaknuti još jedan val otpora i motivacije za borbu protiv cionističkih okupatora, ne samo u Palestini, već i u regiji i među svima koji traže slobodu diljem svijeta."

Stotine Palestinaca izašle su na ulice Ramalaha i drugih gradova na Zapadnoj obali kako bi osudile Arurijevo ubojstvo, uzvikujući: "Kasam, osveta, osveta!"