UNIŠTENJE PRIRODNIH VRIJEDNOSTI

Ulovljeni u lovu na zaštićene vrste ptica u Dalmaciji

25.10.2018 u 10:51

Bionic
Reading

Dvojica muškaraca ulovljena su u srijedu u Ninskim Stanovima pri ulovu 30-tak zaštićenih ptica, vrste grdelin-češljugar te su kazneno prijavljeni za uništenje zaštićenih prirodnih vrijednosti, izvijestila je u četvrtak zadarska Policijska uprava

Jučer nešto iza podne u Ninskim Stanovima policajci su zatekli dvojicu muškaraca u dobi od 64 i 70 godina kako love zaštićene vrste ptica. Pomoću štapova s ljepilom i drveno metalne gajbe na podu ulovili su 30-tak grdelina.

Zaštićene ptice je preuzeo inspektor zaštite prirode, a protiv 64 i 70-godišnjaka se državnom odvjetništvu podnosi kaznena prijava zbog sumnje u kazneno djelo uništenje zaštićenih prirodnih vrijednosti, dodaje se u priopćenju.

Češljugar ili štiglic (grdelin; Carduelis carduelis), ptica iz porodice zeba (Fringilidae) poznata je po lijepu pjevu. Na glavi ima prepoznatljivu crvenu masku,a crna krila djelomično su žuta. Naraste do dužine 12 cm. Nastanjuje cijelu Europu, osim krajnjega sjevera, te sjever Afrike i zapadni dio Azije. Živi na otvorenim prostorima, gnijezdi se po drveću i hrani sjemenkama čička, johe i breze.