ROUČEK ZADOVOLJAN GLASOVANJEM

'Ulazak u EU je velika prilika za Hrvatsku'

19.02.2013 u 20:29

Bionic
Reading

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Libor Rouček izrazio je u utorak zadovoljstvo ishodom glasovanja na Odboru za vanjsku politiku o prijedlogu rezolucije o napretku Hrvatske

Odbor za vanjsku politiku Europskog parlamenta izglasao je u utorak u Bruxellesu velikom većinom glasova prijedlog rezolucije o Hrvatskoj u kojem joj se izražava dobrodošlica kao 28. članici Europske unije te odbacuje poziv za uvođenje monitoringa nakon pristupanja.

Za prijedlog rezolucije glasovalo je 60 zastupnika, protiv dva, a suzdržanih je bilo četvero. 'Ovo je vrlo dobar i pozitivan rezultat za Hrvatsku, kojoj smo izrazili dobrodošlicu kao 28. članici. To je dobro za Europsku uniju, dobro je za hrvatski narod, narod koji je u srcu Europe. Ulazak Hrvatske u EU je i velika prilika za modernizaciju zemlje, za poboljšanje životnog standarda', rekao je nakon glasovanja zastupnik Rouček.

Rouček je dodao da su članovi Odbora odbacivanjem amandmana rumunjske zastupnice Monice Macovei, koja je predlagala uvođenje monitoringa i nakon pristupanja, izrazili mišljenje da Hrvatska ulazi spremna u EU-a, a da su svi u Hrvatskoj, uključujući vladu i saborske zastupnike svjesni da je vladavina prava i borba protiv korupcije proces koji stalno traje kao i u drugim zemljama članicama.
Amandman Macovei u kojem je predložila uvođenje monitoringa i nakon ulaska Hrvaske u EU-u, nije ušao među kompromisne amandmane. Ona je tijekom glasovanja inzistirala da se glasa o tome amandmanu, a za njegovo prihvaćanje glasovala je samo ona i Dan Preda, također Rumunj iz Europske pučke stranke, a svi ostali glasovali su protiv.

Macovei je bila rumunjska ministrica pravosuđa u vrijeme kada je njezina zemlja vodila pristupne pregovore. Ona je bila jedan od predlagatelja da se Rumunjskoj i Bugarskoj uvede monitoring i nakon pristupanja, zbog čega joj i danas to zamjeraju u njezinoj zemlji, koja je još pod nadzorom Europske komisije. U tome vjerojatno treba tražiti i objašnjenje zašto danas inzistira na tome, iako zna da ne postoji više nikakva pravna mogućnost da se to uvede za Hrvatsku.