život naglavačke

Ukrajinski vojnici u Odesi poklanjaju cvijeće za Dan žena

08.03.2022 u 16:46

Bionic
Reading

Strahuju da je ruski napad neizbježan, no ukrajinski vojnici u Odesi izdvojili su vrijeme da prijateljicama, djevojkama, ženama i drugim članicama obitelji u utorak na Dan žena kupe cvijeće, iako se život u ovoj crnomorskoj luci okrenuo naglavačke

"Nevjerojatno, ali kupio sam cvijeće svojoj punici i supruzi da im čestitam 8. mart", rekao je Jurij, rezervist ukrajinskih Teritorijalnih obrambenih snaga, govoreći pored uličnog štanda na kojem su se prodavali svijetlo žarki zumbuli i ciklame, i gomila tulipana.

"Rat ili ne rat, naše žene trebaju biti štićene, voljene i poštovane."

Odesa je dom jednom milijunu stanovnika, a njezina luka krucijalna je za ukrajinsku ekonomiju. Lokalci pune vreće s pijeskom na plažama kako bi stvorili štit u ovom povijesnom gradu, dok treniraju i pucanje, uslijed rastućeg straha od napada kako ruske snage napreduju kroz Ukrajinu.

Dužnosnici Pentagona rekli su u ponedjeljak da je grad Herson, oko 145 kilometara istočno od Odese, zauzela ruska vojska, dok su dužnosnici ukrajinske pomorske uprave rekli da je do teških borbi došlo u gradu Mikolajvu, između Odese i Hersona.

Vojnik Dmitrij u ruci je držao ružičaste i žute tulipane koje je kupio svojim suborkinjama.

"One također služe u našoj vojsci, također štite našu zemlju, također nam pomažu, donose pozitivnost... moramo ih se uvijek sjetiti."

Namjera Međunarodnog dana žena je prepoznati postignuća žena i naglasiti kampanje rodne ravnopravnosti. Ovaj dan ima dugačku tradiciju u istočnoeuropskim zemljama i diljem bivšeg Sovjetskog saveza, gdje muškarci često obilježavaju dan kupovinom cvijeća i darova ženama.

Cvjećarica Alena zavezala je buket plavih i žutih tulipana, nacionalnih boja Ukrajine.

"Napravila sam ih za mir, mir svugdje", rekla je.