rat u ukrajini

Škare Ožbolt: Pregovori su bolji od bilo kakvog oružja. Otvara se tračak nade da će se sukob na neki način, usporiti

07.03.2022 u 22:53

Bionic
Reading

Ukrajina je pred međunarodnim sudom pravde u Haagu pokrenula tužbu protiv Rusije. Traži prekid invazije, tvrdi da Rusija nema pravnog temelja pravdati se navodnim genocidom u Donbasu. Predstavnici Rusije na ročištu se nisu pojavili. O Ukrajini zasjeda i Vijeće sigurnosti UN-a. Može li se zaustaviti ratni sukob? Kako zaštititi civile? Što se može postići pravnom bitkom u Haagu?

Govoreći o zasjedanju Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) o Ukrajini, Ivan Šimonović, stalni predstavnik RH pri UN-u, rekao je kako su danas dva sastanka Vijeća sigurnosti (VS) UN-a. Dodao je kako su, što se tiče humanitarne situacije, predviđeni su brifinzi čelnika UNICEF-a i čelnika glavne humanitarneUN organizacije.

'Situacija je krajnje zabrinjavajuća, dodatno zabrinjava neuspjeh s koridorima i neuspjeh evakuacije civilnog stanovništva iz najugroženijih gradova', rekao je Šimonović gostujući u emisiji HRT-a Otvoreno.

O prijedlogu Rusije da koridori idu prema njoj i Bjelorusiji rekao je kako je cijelo ponašanje Rusije zabrinjavajuće.

'Nastavljeni su napadi na ona područja iz kojih je trebala biti i obavljena evakuacija, a ovo je još jedan dodatni faktor koji zabrinjava. Oni koji žele u Rusiju trebali bi imati mogućnost ići u Rusiju, no većina iz ovog područja želi ići u sigurne dijelove Ukrajine, odnosno izvan Ukrajine tražiti sigurnost u drugim zemljama, uključujući i europske države, među kojima i Hrvatsku', rekao je Šimonović te dodao kako je Rusiju na sjednici VS-a dočekala atmosfera suočavanja s posljedicama svojeg ponašanja.

'Odnos se očituje u raznim međunarodnim tijelima, da se napuštaju dvorane, a sastanci započinju referencama o zabrinutosti zbog agresije i stradavanju civila te sa zahtjevom da to prestane', rekao je.

Tihomir Vinković, vanjskopolitički komentator HRT-a govorio je o današnjem ročištu na kojem je Ukrajina na međunarodnim sudom pravde u Haagu pokrenula tužbu protiv Rusije te tražila prekid invazije.

Odvjetnica Nika Pinter o činjenici da se Rusija nije pojavila na ročištu rekla kako to ne može utjecati na odluku.

Odvjetnica Vesna Škare Ožbolt rekla je kako će biti problematično što u Ukrajini nema međunarodnih promatrača.

'Pravni putem se na Međunarodnom sudu pravde ukazuje se na to što se događa u Ukrajini. Rusija se nije pojavila i pokazuje da ga ne želi poštivati. To će sigurno imati reperkusija. Sama činjenica, kada govorimo o Međunarodnom kaznenom sudu, i prijavi za moguće potencijalne ratne zločine, tu će biti jako teško dokazati ratne zločine iz raznih razloga, a jedan od njih su i međunarodni promatrači kojih u ovom sukobu nema', istaknula je Škare Ožbolt.

'Sjetimo se naših situacija iz rata, imali smo "pink zones", ružičaste zone na kojima su se štitili civili od napada i uništenja. Toga ovdje nema. Pregovarati treba, to je bolje od bilo kakvog oružja. Osobno nisam očekivala velike rezultate od pregovora, ali bitno je da su krenuli, krenulo se od nižih razina dužnosnika i ide se prema višima, sad se najavljuju ministri vanjskih poslova. Otvara se tračak nade da će se sukob na neki način, usporiti', dodala je.