upućen apel milijarderu

Ukrajinski borac iz Azovstala traži pomoć Elona Muska, stotinama ranjenih potrebna hitna evakuacija

12.05.2022 u 11:42

Bionic
Reading

Jedan od boraca u čeličani Azovstal koju su opkolile ruske snage u ukrajinskom gradu Mariupolju apelirao je na milijardera Elona Muska da im pomogne u evakuaciji

Mnogi civili spašeni su iz Azovstala prošlog tjedna prema sporazumu s Rusijom, ali s Moskvom nije postignut dogovor o puštanju stotina boraca, od kojih su neki ranjeni, nakon tjedana bombardiranja.

'@elonmusk ljudi kažu da dolazite s drugog planeta kako biste naučili ljude da vjeruju u nemoguće. Naši planeti su jedan pored drugog, jer ja živim tamo gdje je gotovo nemoguće preživjeti', napisao je na Twitteru zapovjednik mornaričke brigade Serhij Volina.

"Pomozite nam da odemo iz Azovstala u posredničku zemlju. Ako ne vi, tko onda? Dajte mi mig." Musk, najbogatiji čovjek na svijetu, posjeduje raketnu tvrtku SpaceX i proizvođača električnih automobila Tesla, a planira kupiti Twitter. Nije poznato je li Musk vidio Volinin tvit.

Ukrajinski dužnosnici kažu da se u brojnim podzemnim tunelima Azovstala nalazi oko 1000 boraca, od kojih su stotine teško ranjene i potrebna im je hitna evakuacija. Postrojenje je pod jakom ruskom vatrom. U veljači, kada je Ukrajina imala problema s internetom nakon ruske invazije, Musk je odgovorio na tvit ukrajinskog vladinog dužnosnika koji je tražio pomoć. Musk je tada rekao da je SpaceX-ova satelitska širokopojasna usluga Starlink dostupna u Ukrajini i da SpaceX šalje dodatne terminale u zemlju.