opća audijencija

[FOTO] Papa Franjo se susreo sa suprugama boraca iz Azovstala, žene su susret opisale kao povijesni trenutak

11.05.2022 u 18:37

Bionic
Reading

Papa Franjo susreo se s dvije Ukrajinke čiji supruzi služe u ukrajinskom bataljunu Azov te su trenutno zatočeni u čeličani Azovstalj u blizini opkoljenog grada Mariupolja

Papa je kratko pričao s Katerinom Prokopenko, suprugom zapovjednika Azova Denisa Prokopenka i Julijom Fedojuk, tijekom opće audijencije na trgu Svetog Petra u srijedu.

Žene su kasnije ovaj susret opisale kao "povijesni trenutak", izvijestila je novinska agencija ANSA. "Svi se nadamo da će ovo pomoći spasiti naše supruge i vojnike koji su zatočeni u Azovstalju. Nadamo se da će ovaj susret ponuditi šansu da se spase njihovi životi", rekle su.

Rusi su preuzeli kontrolu nad lučkim gradom Mariupoljem te granatiraju Azovstalj u kojem se još uvijek nalaze brojni ukrajinski vojnici.

Nekoliko desetaka civila su iz industrijske zone tijekom vikenda evakuirali Ujedinjeni narodi i Međunarodni odbor Crvenog križa.

Dvije žene su rekle da je papa obećao da će se moliti za borce i da će učiniti sve što može da ih spasi.

Nije odgovorio na njihove zahtjeve da dođe u Ukrajinu, rekle su.

  • +10
Papa Franjo se susreo sa suprugama boraca iz Azovstala Izvor: EPA / Autor: VATICAN MEDIA HANDOUT

Tijekom početka rata, papa je razmatrao mogućnost da posjeti Ukrajinu da zamoli za mir, nakon što su ga pozvali ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij i kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko. Međutim, njegov posjet u međuvremenu je otpao, a Vatikan sada pokušava okupiti diplomatsku podršku ratom razorenoj zemlji.

Ukrajinski bataljun Azov osnovali su nacionalisti i neonacisti koji i sada njime dominiraju. No za mnoge u Ukrajini, borci postrojbe, koji su među posljednjima koji odolijevaju ruskim snagama među ruševinama Mariupolja, predstavljaju posljednju nadu da će grad ostati u ukrajinskim rukama.