ključan korak

Ukrajinska vojska možda probija linije obrane, no može li Ruse natjerati na potez koji bi promijenio sve?

15.09.2023 u 12:16

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska u protuofenzivi polako probija crte ruske obrane, doduše, uz veliku cijenu i gubitak ljudstva i vremena. No želi li Kijev izbjeći bitku u kojoj će se uspješan napad svoditi na zauzimanje opskurnog sela ili nekoliko stotina metara teritorija, morat će natjerati rusku vojsku da se sama odluči pokrenuti

Da bi Ukrajinci bili uspješni u tome, ruske trupe moraju biti prisiljene na povlačenje iz svojih složenih utvrda, nadaleko poznatih kao Surovikinova linija, i to iz straha da će biti okružene i uništene ili barem odsječene od dolaska pojačanja. Jednom kada Rusi budu na 'otvorenom' i prisiljeni na pokretno ratovanje, taktički spretnije ukrajinske trupe mogle bi ih uništiti, piše Business Insider.

To je strategija koju je nacistička Njemačka s određenim uspjehom koristila protiv Francuza 1940. i Sovjeta 1941., ali to je lakše reći nego napraviti. Ukrajinske trupe uspjele su prodrijeti u prvi od tri ruska utvrđena pojasa u južnoj Ukrajini, ali za sada ruska vojska nije posustala.

'Međutim, ako se ruske jedinice mogu natjerati na premještanje, loša obuka i disciplina moskovskih snaga mogle bi dovesti do toga da obrana postane nekoordinirana i podložna kolapsu', napisali su stručnjaci britanskog think tanka Royal United Services Institute u izvješću objavljenom u lipnju, kada je protuofenziva tek počinjala.

Za agresivne vojne zapovjednike, kao što je bio poznati general George Patton, koji je fiksne utvrde nazvao 'spomenicima ljudske gluposti', vojska koja ostaje ukorijenjena ona je koja je prepustila inicijativu neprijatelju.

Ipak, utvrde također mogu ostaviti dojam da su snage iza njih mnogo brojnije. Iako se Maginotova linija pamti kao fijasko, to je zapravo bio razuman način da Francuska uštedi na oskudnom ljudstvu i oslobodi trupe za druge sektore linije.

Čini se da se slična dinamika danas odvija u Ukrajini. Ruske trupe ukopane su u složene sustave rovova zaštićene milijunima mina te potpomognute topništvom i jurišnim helikopterima. Nanijele su bolne gubitke ukrajinskim jurišnim brigadama, a one još uvijek uče koristiti novousvojenu zapadnu taktiku i oklopna vozila.

  • +17
Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Smoliyenko Dmytro/Ukrinform/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Drugorazredne francuske divizije također su nanijele teške gubitke njemačkim jurišnim postrojbama koje su pokušale prijeći rijeku Meuse u bitki kod Sedana u svibnju 1940. Dok se francusko vrhovno zapovjedništvo ustručavalo poduzeti nešto, potučeni branitelji u Sedanu naposljetku su popustili, a u liniji obrane stvorila se rupa koju su njemački oklopnici brzo iskoristili.

U tom trenutku bojište se otvorilo, a bitka je postala mobilna, s čime se kruta francuska zapovjedno-kontrolna struktura nije mogla nositi. Francuska, koja se smatra jednom od najjačih vojnih sila na svijetu, predala se za samo šest tjedana.

Iako su mnogi govorili da su francuski vojnici bili kukavice, takva optužba je nepravedna. Često su se borili teško i hrabro, ali bili su traumatizirani teškim gubicima u Prvom svjetskom ratu i njihov se moral pokazao krhkim. 'Stalno čujem od umornih, pretučenih, pokislih francuskih vojnika gorke riječi: 'Izdani smo. Političari su nas prodali', prisjetio se tada američki novinar.

Ne mogu se zaobići usporedbe francuskih vojnika i ruskih trupa 2023. Ruski vojnici često se žale na nesposobne zapovjednike koji ih bezosjećajno žrtvuju u uzaludnim napadima. 'Jednokratno pješaštvo' sastavljeno od zatvorenika i nevoljnih ročnika vjerojatno neće dobro funkcionirati tijekom povlačenja, možda najstresnije vojne operacije.

Moral među ruskim vojnicima je 'nizak, kazneni progoni za dezerterstvo su u porastu, a uočeni su i slučajevi napuštanja ranjenih drugova. Osoblje se također rijetko rotira i postoji značajan umor u svim snagama', stoji u izvještaju RUSI-ja.

Ipak, unatoč nadama da će ruski moral pasti pod ukrajinskim napadom, to se još nije dogodilo u značajnijim razmjerima. U teoriji, problemi kroz koje prolaze ruske snage trebali bi ih 'učiniti krhkima', stoji u izvješću. 'U praksi, čini se da mogu svašta podnijeti bez kolapsa. Umjesto toga, čini se da se problemi s moralom očituju u slaboj suradnji unutar jedinica, a još manje među njima', dodaje se.

Dobra vijest za Ukrajinu je da ruske snage pate od 'sklonosti tome da koordinacija i kohezija puknu pod pritiskom', dodaje se u izvješću. 'To će vjerojatno učiniti ruske jedinice lošijima u obrani ako ih se može natjerati da se pomaknu ili sudjeluju u otvorenoj, dinamičnoj akciji', piše.

Ali kao što se priznaje u izvješću, moral je 'kritična, a ipak najneuhvatljivija varijabla u procjeni snage ruskih vojnih jedinica'. Ruska obrana u Ukrajini možda će još puknuti, ali nitko ne može biti siguran kada.