bidenova odbijenica

Ukrajini stiže nova pomoć iz SAD-a, ali ne i projektili dalekog dometa ATACMS

21.09.2023 u 21:29

Bionic
Reading

Bijela kuća objavila je u četvrtak da će SAD Ukrajini isporučiti "važne" sustave za protuzračnu obranu, ali za sada ne i projektile dalekog dometa ATACMS koje Kijev traži.

Američki predsjednik Joe Biden "odlučio je da neće dati projektile ATACMS, ali nije isključio tu mogućnost u budućnosti", rekao je savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Jake Sullivan na konferenciji za novinare.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski, koji boravi u posjetu SAD-u, rekao je ovaj tjedan da bi bio razočaran kada bi morao otići iz Washingtona bez snažnih taktičkih projektila.

Sullivan je ocijenio da su ukrajinske snage zahvaljujući američkoj vojnoj pomoći uspjele "u tri mjeseca osloboditi više teritorija nego što su Rusi osvojili u osam mjeseci".

"Nekoliko velikih ukrajinskih gradova nije danas pod ruskom okupacijom ni dominacijom. Kao prvo zahvaljujući hrabrosti ukrajinskih vojnika i ukrajinskog naroda koji ih podržava, ali i, i to nije nezanemarivo, zahvaljujući materijalnoj potpori koju smo dali", rekao je Sullivan.

Neki republikanski zastupnici traže da SAD prestane financijski i vojno pomagati Ukrajini smatrajući da je riječ o izgubljenom slučaju.