sukob na vrhuncu

Poljska objavila: Više nećemo slati oružje Ukrajini, sada ćemo naoružavati sebe

20.09.2023 u 23:53

Bionic
Reading

Poljska će prestati opskrbljivati Ukrajinu oružjem jer će se usredotočiti na samonaoružavanje najmodernijim oružjem, poručio je premijer Poljske Mateusz Morawiecki na gostovanju na jednoj poljskoj televiziji

Kako javljaju ruski državni mediji i poljski TFN, Morawiecki je poručio da će se Poljska, umjesto slanja daljnjih pošiljki, sada 'obraniti najmodernijim oružjem'.

'Ukrajina se brani od brutalnih ruskih napada i razumijem tu situaciju, ali mi moramo zaštititi svoju zemlju. Više nećemo slati oružje u Ukrajinu jer ćemo sada naoružavati Poljsku', poručio je poljski premijer.

Ova izjava dolazi u trenutku kada su napetosti oko uvoza žitarica dosegnule novi vrhunac, a ukrajinski veleposlanik u Poljskoj pozvan je na razgovor nakon komentara predsjednika Volodimira Zelenskog Općoj skupštini UN-a.

Zelenski je, podsjetimo, rekao da Kijev 'naporno radi na očuvanju kopnenih ruta za izvoz žitarica' i da 'političko kazalište' oko uvoza žitarica samo pomaže Moskvi.

Morawiecki je večeras, upitan o odnosima s Ukrajinom, kazao: 'Rekao bih da su odnosi Poljske i Ukrajine na niskim razinama nakon nedavnih izjava najviših dužnosnika i predsjednika Ukrajine. Definitivno ne podržavamo takve izjave'.

  • +6
Mateusz Morawiecki Izvor: EPA / Autor: SERGEY DOLZHENKO

'Izjave Kijeva doživljavamo kao dvostruku nepravdu i oštro ih odbacujemo. Stoga je naš ministar vanjskih poslova otišao poručiti Ukrajini da će Poljska uvijek braniti svoje interese kad je u pitanju poljoprivreda. Jasno sam poručio Europskoj komisiji, ali i Kijevu: ‘Ili ćemo dobiti produženje embarga na uvoz žita ili ćemo ga sami uvesti‘, rekao je Morawiecki na Polsatu.

Poljska, Slovačka i Mađarska, pozivajući se na potrebu zaštite domaćih tržišta, najavile su vlastita ograničenja uvoza ukrajinskog žita u petak nakon što je Europska komisija odlučila ne proširiti vlastitu zabranu takvog uvoza na pet zemalja članica istočne Europske unije. To je dovelo do napetosti između Varšave i Kijeva, koje se samo pogoršavaju kako tjedan odmiče.