na 'pauzi'

Ukrajina zaustavila tužbu pri WTO-u zbog izvoza žita

05.10.2023 u 18:15

Bionic
Reading

Ukrajina je u četvrtak objavila da je "pauzirala" tužbu pri Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) protiv nekoliko graničnih država članica EU-a uključujući Poljsku, koje su uvele ograničenja na uvoz ukrajinskih žitarica

"Dok tražimo praktično rješenje, naši sporovi pri WTO-u su za sada zaustavljeni", rekao je zamjenik ukrajinskog ministra gospodarstva Tarass Katchka, prenosi agencija Interfax-Ukrajina.

Ocijenio je da će sporovi oko izvoza ukrajinskih žitarica biti "riješeni u tjednima i mjesecima koji dolaze."

Poljska je ocijenila da je suspenzija tužbe bila "neophodna".

"S nestrpljenjem očekujemo druge ukrajinske konstruktivne korake u cilju razvoja odgovarajućeg odnosa u poljoprivrednim pitanjima", rekao je u četvrtak glasnogovornik poljske vlade za agenciju PAP Piotr Müller.

Poljska, Slovačka i Mađarska produljile su u rujnu embargo na uvoz ukrajinskih žitarica unatoč tome što je Bruxelles ukinuo restrikcije.

Ističu da žele zaštititi svoje poljoprivrednike od viška ukrajinskog žita koje će srušiti cijene na njihovim tržištima.

Ukrajina je mogla godinu dana izvoziti žito preko Crnog mora zahvaljujući dogovoru s Moskvom koji je postignut uz posredovanje Turske i UN-a. Rusija se u srpnju povukla iz sporazuma zbog zapadnih sankcija koje ograničavaju njezin izvoz. Kijev od tada nastoji uspostaviti novi koridor preko Crnog mora unatoč ruskim prijetnjama.