globalno tržište hrane

Putin: Ne sprječavamo izvoz ukrajinskog žita

30.06.2022 u 18:49

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin zanijekao je u četvrtak da Moskva blokira izvoz žitarica iz Ukrajine te doveo u pitanje utjecaj nedostatka ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda na globalno tržište hrane

„Ne sprječavamo izvoz ukrajinskog žita. Ukrajinska vojska minirala je prilaze lukama - nitko ih ne sprječava da uklone mine, a mi jamčimo sigurnost otpreme žita“, naglasio je Putin tijekom razgovora s indonezijskim predsjednikom Jokom Widodom koji je u posjetu Rusiji.

Putin je ponovio tvrdnju da su zapadne sankcije krive za probleme na globalnom tržištu hrane i rast cijena.

Ujedinjeni narodi su priopćili da se zbog pada izvoza žitarica kao posljedice sukoba u Ukrajini svijet suočava s “krizom gladi bez presedana“ te da je omogućavanje njihovog izvoza iz Ukrajine ključno za rješavanje tog pitanja.

No Putin je umanjio utjecaj Ukrajine na globalno tržište, rekavši da je samo 5 milijuna tona pšenice trenutno zaglavljeno u zemlji.

„Ova količina ni na koji način ne utječe na svjetska tržišta“, dodao je uz obrazloženje kako to predstavlja samo 0,5 posto svjetske proizvodnje.

Ujedinjeni narodi su početkom svibnja procijenili da je 22 milijuna tona žitarica zaglavljeno u Ukrajini. Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij rekao je 6. lipnja da bi ta količina mogla narasti na 75 milijuna tona do ove jeseni.

Putin je također izjavio kako želi da Rusija zadrži svoju poziciju najvećeg svjetskog izvoznika pšenice. Ruska pšenica trenutno čini petinu globalnog izvoza.