rat u ukrajini

Ukrajina tvrdi da je Himarsom uništila skladište oružja u regiji Herson

12.07.2022 u 18:37

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska je u utorak objavila da je uništila rusko skladište streljiva u južnom gradu Nova Kahovka, a po tvrdnjama dužnosnika u napadu je koristila raketne sustave dobivene od SAD-a

Dužnosnici ruskih okupacijskih vlasti, međutim, tvrde da su pogođene kuće i skladišta, pri čemu je ubijeno pet osoba a ranjeno od 80 ljudi.

Nije bilo moguće provjeriti kolika je šteta ili žrtve. Na društvenim mrežama objavljene su snimke nekoliko snažnih eksplozija no nije potvrđeno da je riječ o snimkama upravo ovog napada.

Pomoćnik ukrajinskog predsjednika Mihajlo Podoljak rekao je da je napad izvršen američkim višecjevnim lanserom raketa Himars te ocijenio da se "druga vojska" svijeta "suočila sa stvarnošću".

Himars je daleko precizniji od sličnih ruskih sustava i već mu se pripisuje niz nedavnih napada duboko u područjima pod ruskim nadzorom.

Rusi su zauzeli velika područja južne regije Herson u prvim tjednima invazije, ali su ukrajinske snage pokrenule protuofenzivu dok se Rusija usredotočila na svoj vojni prodor na istoku Ukrajine.

Kijev je pozvao stanovnike da napuste to područje kako bi se sklonili od protunapada.

Vladimir Leontijev, koji je postvaljen na čelo regije Herson, rekao je ruskoj novinskoj agenciji Tass da su deseci stanovnika ostali bez domova, a da je grad znatno oštećen.

Drugi dužnosnik kojeg podržava Rusija, Kirill Stremousov, rekao je da se sedam osoba još vodi kao nestale.

Pojedinosti o tome tko je stradao u eksplozijama nisu jasne, ali su ukrajinski vojni dužnosnici rekli da je više od 50 ruskih vojnika ubijeno, a vojna oprema uništena.

Glasnogovornik u Odesi, Serhij Bratčuk, rekao je da Nova Kahovka sada više nema skladište streljiva.

Dok ruske tvrdnje o šteti na civilnim zgradama nisu mogle biti potvrđene, čini se da su se obje strane složile da je lanser Himars igrao ulogu u napadu.

Prvi topnički raketni sustavi visoke pokretljivosti M142 (Himars) stigli su u Ukrajinu krajem lipnja i odmah su povezani s eksplozijama u ruskim skladištima streljiva i zapovjednim centrima čak 70 km od prve crte bojišta.