RAKETNI SUSTAVI

Amerikanci daju Ukrajini novu pošiljku oružja za gađanje skladišta i opskbnih lanaca ruske vojske

08.07.2022 u 23:47

Bionic
Reading

Washington je u petak izvijestio o novoj vojnoj pomoći Ukrajini vrijednoj 400 milijuna dolara koja obuhvaća raketne bacače i precizne granate što će poboljšati ukrajinsku sposobnost da gađa skladišta oružja i opskrbni lanac ruske vojske

Pomoć obuhvaća četiri višecjevna raketna sustava HIMARS sa streljivom, koji su ukrajinskim snagama već omogućili da gađaju ciljeve - poput skladišta streljiva - raketama koje su izvan dometa ruskog topništva, dodao je visoki dužnosnik Pentagona.

Zahvaljujući HIMARS-ima, "Ukrajina je uspjela pogoditi ruske mete iza bojišnice i omesti ruske topničke operacije", rekao je taj dužnosnik.

Ukrajinska vojska raspolaže s ukupno 12 HIMARS-a.

Ova pošiljka uključuje i tisuću granata 155 mm za topničko oružje koje Kijevu šalju zapadni saveznici, koje su "djelotvornije" jer su preciznije i imaju veće polje djelovanja, dodao je dužnosnik Pentagona.

Nije potvrdio je li riječ o navođenim granatama Excalibur američke proizvodnje, koje mogu prijeći više od 40 km prije nego točno pogode metu, a Ukrajina ih je već dobivala od Kanade.

  • +3
HIMARS Izvor: Profimedia / Autor: Giuseppe CACACE / AFP / Profimedia

Zahvaljujući prvim HIMARS-ima poslanima prošli mjesec, vojni stručnjaci ocjenjuju da je ukrajinska vojska uništila desetak ruskih skladišta streljiva iza crte bojišta na istoku zemlje.

"Rusi sporo napreduju (...) i zaostaju za zadanim ciljevima", rekao je američki dužnosnik.

Ukrajinci su uspjeli uz pomoć HIMARS-a "znatno poremetiti rusku sposobnost napredovanja", istaknuo je. 

Washington je od početka ruske invazije 24. veljače već poslao Kijevu vojnu pomoć vrijednu 6,9 milijarda dolara.