kineski čelnik

Ukrajina pozvala Putinova 'partnera bez ograničenja' na mirovni samit

26.01.2024 u 14:45

Bionic
Reading

Ukrajina je pozvala kineskog predsjednika Xija Jinpinga da sudjeluje u planiranom "mirovnom samitu" svjetskih čelnika u Švicarskoj, rekao je Ihor Žovka, glavni diplomatski savjetnik predsjednika Volodimira Zelenskog, dok se ruska invazija približava svojoj drugoj godišnjici

Kina ima bliske veze s Rusijom i suzdržala se od kritiziranja njezine invazije na Ukrajinu, ali je rekla da se suverenitet i teritorijalni integritet svih zemalja mora poštivati ​​te je ponudila pomoć u posredovanju u sukobu.

"Definitivno pozivamo Kinu da sudjeluje na samitu, na najvišoj razini, na razini predsjednika Narodne Republike Kine", rekao je Žovka u intervjuu za Reuters ovog tjedna.

"Sudjelovanje Kine bit će nam jako važno. Radimo s kineskom stranom. Uključujemo naše partnere u svijetu kako bi prenijeli kineskoj strani koliko je važno sudjelovati na takvom samitu".

Kineski predsjednik Xi i ruski predsjednik Vladimir Putin proglasili su partnerstvo "bez ograničenja" u Pekingu samo tri tjedna prije ruske invazije na Ukrajinu 24. veljače 2022. Od tada je Kina drastično povećala uvoz ruskih energenata.

Putin kaže da je invazija bila nužna da se zaštiti sigurnost Rusije, dok Kijev i Zapad kažu da se u tom neizazvanom ratu radi o agresiji i otimanju zemlje.

Neutralna Švicarska pristala je ugostiti ukrajinski mirovni samit o Ukrajini na zahtjev Zelenskog, ali datum i mjesto još nisu određeni. Žovka je rekao da timovi još uvijek rade na detaljima.

Žovka je također rekao da su savjetnici za nacionalnu sigurnost rekordne 82 zemlje ovaj mjesec sudjelovali u razgovorima u švicarskom gradu Davosu koji su bili usredotočeni na ukrajinski mirovni plan u 10 točaka.

Rusija nije pozvana na planirani samit i ranije je rekla da ukrajinski plan u 10 točaka neće uroditi plodom.

Taj plan predviđa obnovu teritorijalne cjelovitosti Ukrajine, povlačenje svih ruskih snaga, zaštitu zaliha hrane i energije, nuklearnu sigurnost i oslobađanje svih ratnih zarobljenika.

"Razgovarat ćemo (na samitu) o određenom planu za provedbu ove (mirovne) formule", rekao je Žovka.

Ukrajina se bori da zadrži međunarodnu potporu usred znakova zamora među svojim zapadnim saveznicima nakon neuspjeha kijevske protuofenzive prošle godine u postizanju napretka na bojnom polju.

Peking je prošle godine iznio vlastiti plan od 12 točaka za mir u Ukrajini koji uključuje proglašavanje prekida vatre, ali ne uvjetuje da se Rusija treba povući s bilo kojeg teritorija koji je zauzela.