još jedan napad

Ukrajina dronovima napala rafineriju najvećeg ruskog proizvođača nafte

25.01.2024 u 16:04

Bionic
Reading

Ukrajinski dronovi napali su rafineriju Rosnjefta u južnoj Rusiji, što je posljednji u nizu napada Kijeva na rusku energetsku infrastrukturu, rekao je ukrajinski izvor u četvrtak

Lokalni dužnosnici u Rusiji objavili su informaciju o požaru koji se tijekom noći dogodio u izvozno orijentiranoj rafineriji u gradu Tuapseu. Požar je stavljen pod kontrolu, priopćili su Rusi, dodajući kako nije bilo ozlijeđenih ni poginulih.

Rosnjeft, najveći ruski proizvođač nafte, nije komentirao ovaj napad.

Ukrajinski izvor Reutersu je rekao da je sigurnosna služba SBU pogodila rafineriju dronovima te da će nastaviti napadati postrojenja koja opskrbljuju rusku vojsku gorivom.

Ovaj napad najmanje je četvrti na rusku energetsku infrastrukturu u proteklom tjednu, uključujući napad na terminal na Baltičkom moru u Ust-Lugi.

Ukrajina, preko čijeg teritorija ruski Gazprom opskrbljuje Europu plinom, pojačava svoje napade na rusku naftnu proizvodnju i postrojenja za izvoz.

Napad će potaknuti zabrinutost oko svjetske opskrbe naftom, nakon što su cijene u četvrtak već narasle poslije napada hutista na brodove uz jemensku obalu.

Kapacitet rafinerije u Tuapseu je 240 tisuća barela dnevno, a većinom izvozi u Tursku, Kinu, Maleziju i Singapur.