napadi dronovima

Ukrajina iskorištava rupe u ruskoj obrani jer ona nije dizajnirana za ovakav rat

23.01.2024 u 20:15

Bionic
Reading

Ukrajina iskorištava rupe u ruskoj protuzračnoj obrani u okolici Sankt Peterburga jer ona nije dizajnirana za napade s juga, iz Ukrajine, već za napade iz prostora NATO-a na zapadu, piše u izvješću Instituta za ratne studije (ISW)

Ukrajina je u subotu navečer napala plinski terminal UST-Luga u blizini Sankt Peterburga bespilotnim letjelicama dugog dometa, a u nedjelju je pogodila vojno postrojenje u kojem se proizvode sustavi protuzračne obrane Pancir-S u Tuli, u blizini Moskve. Prema izvješću ISW-a, takvi ukrajinski napadi trenutačno predstavljaju velik izazov ruskoj protuzračnoj obrani jer Moskva s jedne strane pokušava postaviti bolju protuzračnu obranu na svojoj zapadnoj granici, uslijed eskalacije napetosti s članicama NATO-a, a s druge strane se pokušava braniti od napada ukrajinskih dronova s juga.

'Ruske snage koje koriste sustave kratkog dometa poput Pancira možda neće moći pokriti sve važne potencijalne mete u Lenjingradskoj oblasti (u blizini Sankt Peterburga) bez upotrebe dodatnih sustava. S druge strane, kontinuirani ukrajinski napadi na ruska područja u dubokoj pozadini bojišnice mogu povećati pritisak na cjelokupnu rusku protuzračnu obranu', piše u izvješću ISW-a, a prenosi ga Business Insider.

  • +4
Ukrajinski pomorski dron Izvor: Profimedia / Autor: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Ukrajinski napad u subotu uslijedio je nakon napada dronovima u petak na skladište nafte u Klinciju, oko 64 kilometra sjeverno od ukrajinske granice. Ukrajinski dužnosnik rekao je za Reuters da su uspjeli napasti skladište nafte u Sankt Peterburgu 18. siječnja koristeći poseban dron s dometom od 1250 kilometara. Sankt Peterburg, drugi po veličini ruski grad, udaljen je oko 850 kilometara od ukrajinske granice. Sukobljene zemlje nastoje nadmašiti jedna drugu u proizvodnji sve bržih i ubojitijih dronova. Ukrajina je isprva koristila dronove za napade na okupirani poluotok Krim, no sad ih je proširila na teritorij Rusije.