incident kod belgoroda

Ukrajinci iznijeli svoju teoriju: Upali su u zamku i na prevaru srušili ruski avion

26.01.2024 u 09:14

Bionic
Reading

Ukrajina je iznijela teoriju da je potencijalno upala u rusku zamku i na prevaru srušila zrakoplov kod Belgoroda, koji je, prema informacijama iznesenima s ruske strane, bio pun ukrajinskih ratnih zarobljenika

Ruski vojni transportni zrakoplov Il-76 srušio se u srijedu u pograničnoj regiji u blizini Ukrajine. Rusija je optužila Ukrajinu za 'monstruozni čin', kojim je ubila 74 osobe u avionu, među kojima i 64 svoja ratna zarobljenika. No Ukrajinci sada iznose svoju teoriju – navodno uopće nisu dobili informaciju da zračni promet u tom području mora biti osiguran za prolaz aviona.

Naime ukrajinska vojna obavještajna služba u srijedu je u objavi na Telegramu napisala da Rusija uopće nije zatražila siguran prolaz za svoj zrakoplov.

'Slijetanje transportnog zrakoplova u 30 kilometara dugu zonu neprijateljstva ne može biti sigurno i o takvim situacijama moraju u svakom slučaju razgovarati obje strane jer je u protivnom ugrožen cijeli proces razmjene zarobljenika', piše u objavi.

'Na temelju toga možemo govoriti o planiranim akcijama Ruske Federacije s namjerom destabilizacije situacije u Ukrajini i slabljenja međunarodne potpore našoj državi.

Zapovjednik ukrajinskih zračnih snaga Mikola Oleščuk rekao je da Rusija koristi pad aviona u namjeri da potkopa međunarodnu potporu Ukrajini.

'Ruska propaganda ciljala je 24. siječnja 2024. vanjsku publiku lažnim vijestima u pokušaju diskreditacije Ukrajine pred međunarodnom zajednicom', napisao je Oleščuk na svom kanalu na Telegramu, piše Business Insider.

Ruski Iljušin Il-76, kakav se srušio u pokrajini Belgorod Izvor: Profimedia / Autor: - / Sputnik / Profimedia

Pored ukrajinskih ratnih zarobljenika, Rusija je rekla da je u zrakoplovu bilo i šest ruskih članova posade, u pratnji još troje ljudi. Njihov radar je, kako kažu, zabilježio lansiranje dviju raketa iz ukrajinske regije Harkiv, koja graniči s Belgorodom. S druge strane, još uvijek nije službeno potvrđeno što je uzrokovalo pad aviona, niti tko je bio u njemu.

Rusko ministarstvo obrane optužilo je Ukrajinu za teroristički čin te navelo da je zrakoplov srušen protuzračnim projektilima ispaljenim iz sela Lipci u regiji Harkiv. Ukrajinska vojna obavještajna služba isprva je rekla da je zrakoplov nosio ruske protuzračne rakete S-300. No kasnije izjave čelnih ljudi ove službe interpretirale su se kao prešutno priznanje da su zatvorenici doista bili u srušenom zrakoplovu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je na međunarodnu istragu incidenta te optužio Rusiju da se igra životima ukrajinskih zatvorenika.