središte borbe

Ukrajina ima plan: Iskoristit ćemo ruski umor u Bahmutu

23.03.2023 u 10:49

Bionic
Reading

Ukrajina je u četvrtak objavila da računa 'vrlo brzo iskoristiti' ruski umor u Bahmutu, središtu borbi na istoku zemlje gdje su ruske snage, uz pomoć paravojne skupine Wagner na prvoj liniji, doživjele velike gubitke

Agresor želi 'zauzeti Bahmut pod svaku cijenu, unatoč gubicima u ljudstvu i opremi', rekao je zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandar Sjirskij na Telegramu.

Ruske trupe masovno mobilizirane u i oko Bahmuta 'gube znatnu snagu i postaju iscrpljene', dodao je.

'Vrlo brzo ćemo iskoristiti ovu priliku, kao što smo to učinili u prošlosti u blizini Kijeva, Harkiva, Balaklje i Kupjanska', rekao je, navodeći prethodne ukrajinske vojne pobjede.

General Sjirskij ponovno je pohvalio 'nadljudsku hrabrost' ukrajinske vojske pred ruskom invazijom.

  • +10
Bitka za Bahmut Izvor: Profimedia / Autor: Aris Messinis / AFP / Profimedia

To je rekao dan nakon drugog posjeta predsjednika Volodimira Zelenskog u tri mjeseca ovom području intenzivnih borbi, gdje se pojavio 'na prvoj crti' uz ukrajinske vojnike.

Ruska vojska, s paravojnom skupinom Wagner, sada okružuje Bahmut sa sjevera, istoka i juga, što otežava opskrbu ukrajinskih vojnika.

No oni se opiru, po cijenu velikih gubitaka i na ukrajinskoj strani.

Iako stručnjaci osporavaju stratešku važnost samog grada Bahmuta, Moskva bi htjela objaviti vojnu pobjedu, nakon nekoliko neuspjeha prošlog ljeta i jeseni zbog kojih je ruski predsjednik Vladimir Putin mobilizirao nekoliko stotina tisuća rezervista, dakle civila, a zatim imenovati novog zapovjednika zaduženog za operacije u Ukrajini.

Bahmut, koji je prije rata imao 70.000 stanovnika, danas je potpuno razrušeni grad i gotovo potpuno napušten od civilnog stanovništva.