potres

Uklonjeni oštećeni dimnjaci sa zgrade zagrebačkoga Novinarskog doma

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 30.04.2020 11:35
  • Objavljeno 30.04.2020 u 11:35
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) izvijestilo je u četvrtak da su u tijeku radovi na zgradi Novinarskog doma koja je oštećena u potresu i da je ovog tjedna uklonjeno 11 dimnjaka, a projekt sanacije izradit će se nakon detaljnog pregleda zgrade i procjene ukupne štete

'Zgrada Novinarskog doma je nakon zagrebačkog potresa u prvom pregledu statičara dobila zelenu oznaku, što znači da je u uporabnom stanju, ali uz napomenu da je potrebno sanirati oba konzolna ovalna stubišta i ukloniti urušene i napuknute dimnjake', izvijestili su iz HND-a.

Istaknuli su da su prije desetak dana zatražili ponovni pregled i detaljno mišljenje statičara u kojem je potvrđen prvi nalaz da su najviše oštećena spiralna stubišta, koja su statički ispravna, ali ih je potrebno ojačati na napuknutim spojevima.

Napuknuća su vidljiva najčešće na spojevima zidova sa stropovima i oko otvora u gotovo svim prostorijama, u tajništvu HND-a te u poslovnim prostorijama i stanovima u kojima žive zaštićeni stanari.

Osi toga, u urušavanju dimnjaka stradao je i limeni krov na zimskom vrtu u predvorju Velike dvorane pa sada prokišnjava, izvijestili su iz HND-a.

Velika dvorana nije pretrpjela znatnija oštećenja, a u HND-u su istaknuli da će se prije njezine uporabe utvrditi stabilnost dvaju velikih lustera kako bi se izbjegla opasnost za posjetitelje i korisnike.

'To i stubišta glavni su razlog zbog kojeg HND, sve i da se sutra ukinu mjere opreza zbog pandemije koronavirusa, ne može iznajmljivati dvorane dok u potpunosti ne osigura prostor. Inače, najam dvorana je značajan HND-ov izvor prihoda', izvijestili su iz HND-a te dodali da za sve ostale nužne popravke trenutačno nemaju novca.

'Oštećenja smo zasad prijavili na sve relevantne adrese – i Gradu Zagrebu i Ministarstvu kulture. Dok, kao i svi, čekamo neku pomoć, a svjesni da prostor moramo što prije staviti u punu funkciju, čim doznamo kolika je šteta u kunama, pokrenut ćemo akciju prikupljanja donacija', zaključili su u HND-u.

Novinarski dom izgrađen je 1929. godine prema projektu arhitekta Brune Bauera. Zgrada je zaštićeno kulturno dobro, a pod posebnom su zaštitom njezina Velika dvorana i oba stubišta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!