JOŠKO BERKET, GRADONAČELNIK KAŠTELA

'Ukinuti financiranje stranaka iz državnog proračuna'

09.03.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Prije četiri godine u Kaštelima, dugogodišnjoj HDZ-ovoj utvrdi, gradonačelnik je postao poduzetnik Joško Berket i njegova nezavisna lista. Svoj je kapital godinama stvarao u Austriji, vlasnik je Marine Kaštela u Kaštel Gomilici, najposjećenije nautičke marine na Jadranu, i vlasnik flote 36 jedrilica/jahti za najam. Za razliku od neuspješnih političkih eksperimenata s poduzetnicima u Splitu, podsjetimo na Listu Velog Mista ili na aktualnog splitskog gradonačelnika Željka Keruma, Joško Berket se u ove četiri godine nametnuo kao pristojan i odmjeren političar i gradonačelnik

Joško Berket opet se kandidirao u utrci za još jedan mandat na čelu Kaštela. Berket se nije zadovoljio samo time, već je prije nekoliko dana u Splitu okupio i nezavisne gradonačelnike iz Splitsko-dalmatinske županije te najavio podršku zajedničkom kandidatu za župana, bivšem HDZ-ovcu Anti Doliću. Time se križaljka za izbore za župana znatno zakomplicirala i Ante Dolić ide u utrku protiv gradonačelnika Dugopolja Zlatka Ževrnje i don Ivana Grubišića. Postavili smo Jošku Berketu nekoliko pitanja o planovima za lokalne izbore.

Iza vas je jedan mandat na čelu grada Kaštela. Koliko ste svojih zamisli ostvarili, što niste realizirali i zašto?

Teško je ostvariti sve svoje zamisli, ali sam stanovnicima Kaštela prije pobjede na izborima prezentirao svoju viziju razvoja Kaštela. I danas stojim iza svojih prioriteta da grad Kaštela mora na cijelom području riješiti vodoopskrbu i kanalizacijsku mrežu, ukopanu prugu, da mora imati nekoliko malih škola iznad magistrale i nastavu u svim osnovnim školama u jednoj smjeni, da mora urediti šetnicu uz more i urediti sustavno sve kaštelanske rive. Napravili smo i razradili projekte koji idu u tom smjeru.

Buduća vlast u gradu Kaštelima mora usmjeravati sve svoje aktivnosti kako bi se ti projekti realizirali, bez obzira na to tko bio na vlasti. Razradili smo projekte koji bi riješili najveći problem Kaštelana, a to je zapuštena komunalna infrastruktura. Mogu reći da me je stanje u gradskoj upravi neugodno iznenadilo i da me je dijelom zateklo neodgovorno ponašanje prethodne uprave Grada Kaštela. Naime, ugovorili su, vjerojatno iz podilaženja biračima, pred prošle izbore neke projekte i zakopavali kamene temeljce, bez osiguranog novca i bez valjane dokumentacije, navrat-nanos. Saniranje te samovolje i svojevrsne zloupotrebe novca trajalo je dugo i bilo je teško. Pogotovo nam na ruku nije išla globalna kriza i pad gospodarske aktivnosti. Ipak, unatoč svemu, uspjeli smo mukotrpnim naporima stabilizirati gradske financije i servisirati svoje obveze. Velikim uspjehom smatram i činjenicu da od našeg dolaska na vlast nije bilo neupisane djece u vrtiće. Otvorili smo četiri nova vrtića u Kaštelima bez trošenja proračunskog novca, čime smo dugoročno riješili problem upisa djece u vrtiće.

Koje projekte planirate u budućnosti i što ćete predstaviti u svom programu?

U budućnosti namjeravamo riješiti problem komunalne infrastrukture kao prioritet svih prioriteta. Dio smo projekta Hrvatskih voda rješavanja kanalizacijske odvodnje u vrijednosti oko 100 milijuna eura, a da bi aplikacija za fondove EU-a bila valjana i izgledna za dobivanje nepovratnih sredstava, i lokalna zajednica mora odraditi svoj domaći rad, rješenje imovinsko pravnih poslova, otkupa zemljišta i prava služnosti. Napravili smo puno na izobrazbi gradskih službi i više od 80 službenika je položilo državni stručni ispit i s tim novim mladim stručnjacima ćemo popunjavati mjesta onih koji idu u mirovinu. Uhvatili smo se u koštac sa sustavnim gospodarenjem otpadom, zbog čega smo i osnovali tvrtku Zeleno plavo i počeli sanirati postojeće divlje deponije po Kozjaku.

Imate li saznanja o planiranim projektima na aerodromu ili na lokaciji Brižine?

Zračna luka je u nadležnosti Ministarstva i tamo je pred realizacijom veliki projekt širenja zgrade terminala, čime će se povećati standard putnika i njihov broj, a Grad očekuje oko 20 milijuna kuna komunalnog doprinosa. Na dvije ostale lokacije, Brižine i prostor kod Jadrankamena, GUP-om smo omogućili pokretanje male brodogradnje. Upućujem investitore kako doći do konačnog rješenja, ali bez odrađenog u Županijskom odjelu za pomorstvo teško će ići.

Solidna suradnja s Kerumom

Kakvu ste komunikaciju imali s kolegama iz susjednih gradova, primjerice sa Željkom Kerumom?

Solidnu i kolegijalnu. Nemam zamjerke. Može se meni netko manje ili više sviđati, biti ove ili one političke opcije, ali interesi Grada koji vodim su na prvom mjestu i svoja privatna mišljenja nekada treba staviti u drugi plan.

Treba li promijeniti administrativni okvir u Hrvatskoj i napraviti novi model organizacije lokalne uprave i gradova?

Apsolutno treba. Ne znam zašto to ova vlada, unatoč obećanjima, nije napravila.

Treba li Split dobiti metropolski status i diktirati razvoj regije?

Split po prirodi stvari ima takav položaj. Radi se, prema mojem mišljenju, o najperspektivnijem gradu u Hrvatskoj za razvoj. Ukoliko se sve poklopi, a ne sumnjam da će to biti kad-tad, Split će doživjeti gospodarski i svaki drugi procvat. Split će na taj način pokrenuti regiju.

Mogu li Kaštela još odlučnije krenuti u razvoj turizma?

Mogu i moraju! Kaštela imaju veliki potencijal za razvoj turizma. Međutim, proces tranzicije iz devastiranog grada u grad ugodnog življenja će potrajati još nekoliko godina, unatoč našem trudu da saniramo prethodnih 15-ak godina devastacije svega naprednog u Kaštelima. Kaštela su perspektivan i vrlo važan grad i to će se uskoro vidjeti.

Kada možemo očekivati najavljeno i planirano širenje Marine Kaštela, koje će Kaštelima donijeti nova radna mjesta, a što je do sada  opstruirala županija Splitsko-dalmatinska?

Mislim da je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak nedavno boraveći u Splitu na predstavljanju Vladinih projekata sve o tome rekao. Doznajem da je on na skupu rekao da se neki ljudi koji su obnašali odgovorne dužnosti u županiji moraju sramiti.

Marina je napravljena prema svim prostornim planovima iz 2006. godine, posjeduje, osim valjane koncesije na ime koje godišnje plaća oko 800.000 kuna, sve dozvole osim uporabne jer se i nakon sedam godina nije odredila granica pomorskog dobra. Marina planira uložiti dodatnih 14 milijuna eura za završetak marine zajedno s hotelom i oko 10 novozaposlenih.

Ante Sanader se pokazao kao vješt i žilav političar koji je 'preživio' odlazak Ive Sanadera i smjenu Jadranke Kosor i sada uspješno kadrovira i visoko kotira u stranci. Je li on kao župan bio najveća prepreka za realizaciju vaših planova u prvom mandatu u Kaštelima?

To tko je vješt i žilav političar pokazat će vrijeme. Ukoliko je netko čitavu svoju radnu energiju i proračunski novac uložio u cementiranje svojih pozicija, ne mora značiti da je vješt političar. A u kojoj je mjeri Ante Sanader opstruirao kaštelanske projekte, ne mogu reći. Prema informacijama koje su mi sami podastrli odgovorni i profesionalni uposlenici županije, cjelokupnu energiju u proteklom mandatu Ante Sanader i Ivan Udovičić uložili su kako bi opstruirali kaštelanske projekte i moje kao poduzetnika. Vjerojatno iz tog razloga najperspektivnija županija u Hrvatskoj ima više od 50 tisuća nezaposlenih.

Zlatko Ževrnja, HDZ-ov kandidat za župana, uspješan gradonačelnik Dugopolja, nesumnjivo jest sposoban organizator i političar. Koliko je projekt Dugopolje, gdje su mahom smještena skladišta, a vrlo malo proizvodnje, njegov organizacijski uspjeh, a koliko je to zapravo zadana okolnost blizine velikog grada kao što je Split?

Unatoč tome što ste rekli, mislim da bi Ževrnja bio puno bolji župan od Sanadera. Doduše, malo se pribojavam njegove misije da je kandidiran kao onaj koji će zadržati stečene pozicije stranačkih aktivista u Županiji, koji ništa ne rade, a primaju plaću. Isto tako, mislim da projekt Dugopolja nije uzoran projekt za ovu županiju. Kako ste rekli, ne može čitava županija živjeti i napredovati od skladišta.

Kakav rezultat očekujete od Ante Dolića, svog kandidata za župana, hoće li to poremetiti planove i očekivanja don Ivana Grubišića i Zlatka Ževrnje?

Najbolji je kandidat i rješenje u ovom trenutku, i to iz više razloga. Upravo zato što se radi o čovjeku koji je uspješno i s vizijom vodio jedan grad i u potpunosti napravio tranziciju Solina iz grada koji nije po ničemu bio privlačan u grad ugodnog življenja. Osim toga, sigurni smo da funkciju župana ne bi doživljavao kao dobro radno mjesto, nego kao izazov da nešto napravi. Ante Dolić se dokazao i u privatnom poslu te je u periodu svog političkog angažmana djelovao nezavisno i imao svoje mišljenje.

'Imovinom jamčio svoje neracionalne poteze'

Hoćete li nastaviti transparentno poslovati?

Namjeravamo nastaviti transparentno poslovati. Nema trošenja proračunskog novca bez jasne namjene i prethodno predstavljena javnosti. Podsjećam građane Kaštela da sam svojom imovinom jamčio da ću nadoknaditi sve svoje neracionalne poteze i da, unatoč rijetko viđenom agresivnom djelovanju oporbe, koja je budno pazila na moje poteze i na poteze mojih suradnika, nisu uspjeli naći ni najmanju, odnosno bilo kakvu pogrešnu odluku. Vjerujte mi da bi me, da su našli i najmanji propust, s obzirom na broj anonimnih prijava i na ljutnju što su izgubili vlast ili je pak neki nisu dobili, bez ikakvog razmišljanja bacili na ulicu. Ponosan sam što 250 tisuća eura koje sam deponirao kod javnog bilježnika nisu uspjeli potrošiti. Upravo taj novac ću uložiti u kampanju kako bi se na županijskoj razini situacija promijenila nabolje.

S obzirom na to da ste godinama živjeli u Europskoj uniji, što nas čeka ulaskom u tu zajednicu?

Mislim da će se pravosudni sustav reformirati i da ćemo imati više reda i više mogućnosti. Izgledno je da ćemo dobiti kvalitetnije investitore i mogućnost povlačenja sredstava iz fondova EU-a. Doduše, postoje i neke stvari koje nam neće ići na ruku, ali se moramo potruditi da ih bude što manje.

Ulaskom u EU, dalmatinskoj regiji otvara se mogućnost suradnje za susjednim regijama. Gdje vidite prostor za suradnju?

Jadran dijelimo s našim susjedima kojih je 60 milijuna, a naša strana je darom Božjim mnogo privlačnija. Trebamo upotrijebiti sve svoje znanje i mudrost kako ne bi izgubili ono za što se stoljećima ovdje ginulo. Zvuči patetično, ali izrazito važno da u dobrosusjedskim odnosima, znanjem i strukom budemo ravnopravni partneri na Jadranu. Izravno ćemo komunicirati s pokrajinama Puglia, Abruzzo, Marche, Molise i ostalima štiteći održivi razvoj našeg dijela, otoka posebno.

Zašto ste inicirali okupljanje nezavisnih gradonačelnika, načelnika i kandidata na predstojećim izborima?

Okupili smo se jer smo uvjereni kako je za nezavidan položaj naše regije, odnosno Dalmacije, isključivo kriva ovakva politička infrastruktura. Pritom pogotovo mislimo na trenutačno vodeće političke stranke, koje su u samoj svojoj suštini nedemokratske i služe rješavanju egzistencije njihovih aktivista. Dozvoljavamo da je to nečiji osobni izbor, ali taj izbor ne bi trebali financirati porezni obveznici. Iz tog razloga ćemo se zalagati za ukidanje financiranja političkih stranaka iz državnog i iz lokalnih proračuna. Svjedoci smo da se u ovoj krizi ukidaju financiranja mnogo važnijih projekata, pa čak naknada za skrb o bolesnim i starijim i da građani humanitarnim akcijama plaćaju operacije djece. Tu sudbinu trebaju dijeliti političke stranke. Kako nas se ne bi pogrešno shvatilo, mi nismo protiv postojanja političkih stranaka, nego samo tražimo da svi na izborima imaju jednaku pravo. U ovom trenutku nezavisni kandidati nemaju iste uvjete kao političke stranke koje dobivaju ogroman proračunski novac. Političke stranke su osnova demokracije i ona je bez njih nezamisliva, ali se mogu financirati iz članarine te donacijama svojih članova i simpatizera. Na taj način one će postati puno bliže članstvu i građanima. Bode u oči i njihovo raspolaganje ogromnim prostorom u gradskom vlasništvu bez ikakve naknade ili pak, samo simbolične naknade

Što biste poručili Splitu?

Ovom prigodom pozvao bih politički Split da se uozbilji i da jasno profilira nezavisnu političku opciju. Ovako neodgovoran izlazak na izbore velikog broja nezavisnih lista služi samo onemogućavanju kandidiranja ozbiljnog nezavisnog kandidata za gradonačelnika. Iz tog razloga postavlja se pitanje koliko su te liste u biti nezavisne. Split, s obzirom na značaj i da ne nabrajam sve ostalo, zaslužuje jednog respektabilnog kandidata za gradonačelnika poput Joška Belamarića, ustvari ima u Splitu više desetaka kvalitetnih kandidata za gradonačelnika.