LINIĆEVO MIŠLJENJE

'Ukidanje stope od 40 posto sigurno je Milanovićeva glupost'

11.07.2014 u 14:09

Bionic
Reading

Hrvatska je oporezivanjem najviših plaća sa 40 posto jedan od rekordera u Srednjoj Europi, no Vlada razmišlja o smanjenju te najviše stope poreza. Ako dođe do toga, to bi osjetilo stotinjak tisuća zaposlenih s neto plaćama iznad devet tisuća kuna. Također razmatra i mogućnost da se socijalno ugroženim građanima podigne granica za oporezivanje sa sadašnjih 2.200 na 2.600 kuna. Poteze svog nasljednika prokomentirao je u Saboru donedavni ministar financija Slavko Linić

'Nije to loša ideja da je povećan iznos neoporezivog, ali ono što je potrebno, nisam čuo drugi odgovor 2,5 milijarde koliko će biti manje, a pogotovo u jedinicama lokalne i regionalne samouprave, a one su i sada jednostavno u problemima sa svojim proračunima čime će se to nadomjestiti. Prema tome, odgovor treba biti gdje ćemo naći nove 2,5 milijarde. Priče o tome da će to značiti povećanje potrošnje pa da će biti veći PDV, to su priče koje jednostavno ne pokrivaju ovaj dio. Ja bih mogao prihvatiti da to zaista učinimo; onda bi se povećala mogućnost veće potrošnje samih građana, ali onda bih očekivao da od 1. 1. ili od sutra ide i porez na nekretnine pa prema tome da bogatiji plate više poreza, a da oni kojima ide ova olakšica budu oslobođeni', kazao je Linić.

'Što se tiče ukidanja stope od 40 posto, to mi se čini kao najveća glupost koji sam čuo za Hrvatsku, jer u Hrvatskoj smo stalno išli na to da imamo različite stope oporezivanja dohotka upravo zbog toga što imamo i ogromne razlike u plaćama', smatra Linić.

'Imamo sirotinju koja ima daleko ispod hrvatskog prosjeka koji je negdje iznad 5.000, ali imamo one koji isplaćuju 40, 50, 60.000 kuna plaću i smatram da trebaju platiti 40 posto, pogotovo kad znam da je to socijaldemokratski program da se bogatije više oporeziva, da onda tu stopu ne bi trebalo ukidati. Ono što je najvažnije, priče o tome da je to pogotovo dobro za liječnike i neke od profesora - to je apsurd. Zašto? Te poreze, jer mi smo ipak još uvijek na sustavu neto plaćanja, plaća državni proračun i uprihoduje državni proračun ili jedinice lokalne samouprave. Prema tome, to u samim promjenama prihoda nema velike uloge, ali je istina - manje će biti za državni proračun obveza i manji rashodi jer će to biti umanjenje stope, a manji prihodi jedinicama lokalne samouprave. Prema tome, gdje će se kompenzirati jedinicama lokalne samouprave. Nedorečene izjave, nedorečena strategija, koja ozbiljno ne može dobiti prolaznu ocjenu', smatra Linić.

Linić smatra kako ideja nije potekla od ministra Lalovca, već od premijera Milanovića.

'To je sigurno od premijera, jer je premijer taj koji je uvijek bio za jedinstvenu stopu flat tax, prema tome on je taj koji smatra da bi svi u Hrvatskoj trebali platiti iste poreze zaboravljajući pritom da imamo ipak ogroman broj siromašnih građana, građana koji jedva preživljavaju od svojih prihoda i onih koji su ekstremno bogati', ističe Linić.