ŠIMONOVIĆ DEMANTIRA

'Uhićenja u Podravci nemaju veze s EK '

23.10.2009 u 13:25

Bionic
Reading

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović izjavio je danas kako nema govora da bi se uhićenja u Podravci mogla povezati s posljednjim izvješćem o napretku Europske komisije po kojem Hrvatska za završetak pregovora treba pojačati reformske napore u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala

'Niti govora, mislite li da se ovakve akcije planiraju od danas do sutra", rekao je ministar, odgovarajući na pitanje novinara koliko se uhićenja u Podravci mogu povezati s posljednjim izvješćem povjerenika za proširenje Ollia Rehna.

Da bi se određivale takve mjere kao što su jednomjesečni pritvor mora postojati temeljito provedena istraga, kazao je ministar novinarima na okruglom stolu o primjeni Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći u Hrvatskoj obrtničkoj komori.

Upitan hoće li EU pozdraviti uhićenja u Podravci, ministar je kazao da je svaka borba protiv korupcije pozdravljena od građana i Europske komisije.

Ono što Europa traži od Hrvatske ne razlikuje se od onog što traže građani, a to znači da nitko nije iznad zakona, rekao je, napomenuvši kako pritom treba voditi računa da nitko nije kriv dok se to ne dokaže te pustiti pravosuđe da radi svoj posao bez pritisaka politike i medija.

Upitan mogu li se očekivati još istraga i uhićenja u nekim državnim tvrtkama, poput HAC-a, ministar je rekao da se "ne mogu najavljivati i raditi liste za odstrijel ali treba biti jasno da danas u Hrvatskoj nitko ne smije biti iznad prava".