KLUPKO SE ODMOTAVA

Uhićen bivši šef uprave Hypo banke

13.08.2010 u 13:38

Bionic
Reading

Nakon višemjesečne mukotrpne istrage malverzacija oko Hypo banke konačno se došlo do prvog spektakularnog uhićenja. Kako javlja austrijski dnevnik Kurier, rano jutros u Koruškoj uhićen je Wolfgang Kulterer, bivši šef uprave ove banke

Privedena je i neimenovana žena, dugogodišnja zaposlenica uprave. Oboje su optuženi za pronevjeru.

Konkretno, Kulterer se tereti da je Hypo banku koštao milijune izgubljenih eura, jer je odobravao kredite za koje nije bilo nikakvog pokrića. Prijeti mu, ukoliko bude osuđen, kazna zatvora do deset godina. Austrijski mediji podsjećaju da je Kulterer preuzeo vodstvo Hypo banke početkom devedesetih te da je do 2006. godine, dokad je bio na čelu banke, stvorio od male provincijske financijske institucije važnog igrača na međunarodnoj financijskoj sceni. Tome je sigurno pomoglo i Kultererovo prijateljstvo s pokojnim Jörgom Haiderom, čije tajne račune također istražuju austrijske vlasti.

Pod Kultererovim vodstvom Hypo banka se proširila na Balkan, između ostaloga i u Hrvatsku, gdje je dala kredite ljudima kao što su Vladimir Zagorec i Ivić Pašalić. Kao druga ključna figura ovog 'gospodarskog krimića', kako aferu nazivaju tamošnji mediji, navodi se član uprave Günther Striedinger, čiju je kuću policija već pretresla. Prema navodima Kuriera, policija je jutros izvršila i pretres više kuća u Beču i Koruškoj. Trenutno austrijska policija sumnjiči čak 40 osoba u ovoj aferi, a uhićenje Wolfganga Kulterera je pokazatelj da se istraga privodi kraju.

Još uvijek nije odlučeno hoće li Kulterer biti zadržan u pritvoru, s obzirom da će se pred istražnim sucem pojaviti tek u kasnim popodnevnim satima.