REAKCIJE IZ SABORA

'Ugovor s MOL-om može se promijeniti samo revolucijom'

Bionic
Reading

Nakon što je Ivo Sanader nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora za aferu Hypo te slučaj INA - MOL, krenule su i prve reakcije političara i saborskih zastupnika s kojima je do jučer surađivao i sjedio zajedno u saborskim klupama

'Ako smijem komentirati nepravomoćnu presudu, tužiteljstvo je tražilo 15 godina. Ako presuda bude i u drugostupanjskom postupku potvrđena, onda budi nadu ozbiljne borbe protiv korupcije', bila je prva reakcija predsjednika Hrvatskih laburista Dragutina Lesara.

Na upit može li hrvatska strana tražiti izmjene ugovora INA - MOL, Lesar je uputio na pravne stručnjake. 'Presuda nije pravomoćna, ali svakako treba pitati stručnjake za međunarodno pravo. Ako je neki ugovor potpisan u uvjetima primanja ili davanja mita, po meni - postoji osnova za mijenjanje ugovora. No o tome tek nakon pravomoćnosti presude', rekao je Lesar

Među onima koji su sa Sanaderom surađivali i u stranci bio je predsjednik šibensko-kninskog HDZ-a Ante Kulušić, koji nije htio trošiti previše riječi na bivšeg predsjednika HDZ-a.

'Ne bih komentirao nepravomoćne presude', kratko je kazao Kulušić.

Previše komentara nije imao ni bivši ministar uprave Davorin Mlakar. 'Ovo je prvostupanjska presuda, bilo bi prerano komentirati. Bolje da pričekamo pravomoćnu presudu. Ne mogu reći da sam išta očekivao, ali sve je upućivalo na to da će biti osuđujuća presuda', kazao je Mlakar.

Upitan hoće li ova presuda štetiti HDZ-u, Mlakar je kazao: 'Mislim da će ovo štetiti najviše samom Sanaderu.'

Nepravomoćnu presudu nije htio komentirati ni HDZ-ov potpredsjednik Sabora Tomislav Čuljak, koji je na pitanje o eventualnoj šteti koju bi presuda mogla donijeti HDZ-u, samo rekao: 'Ne možemo izbjeći činjenicu da je Sanader bio i predsjednik HDZ-a, ali svatko odgovara za svoje postupke.'

'Činjenica je da je to presuda Ivi Sanderu. Sud je tako odlučio i vjerojatno zna čime je to utemeljeno', komentar je HDZ-ovog Zvonka Milasakoji je kazao da je Sanaderova krivnja individualna i nema veze s HDZ-om.

'Ono sto je radio, radio je sam za sebe', rekao je Milas.

Na primjedbu novinara da je Sanader ipak bio predsjednik HDZ-a, Milas je rekao: 'Bio je i na čelu države. Narod ga je izabrao pa možemo na tu temu govoriti i šire.'

'Sabor nije sudnica niti su zastupnici suci i mislim da nije u redu da se komentira presuda, jer je nepravomoćna', kazala je HDZ-ova Sunčana Glavak


IDS-ov Damir Kajin kazao je da nijednog zastupnika ovakva presuda ne veseli, no 'da je dokaz borbe protiv korupcije'.

'Ovo je presuda bivšem političaru koji se drznuo osobno staviti ispred javnog, a na neki način to je i presuda svima u politici koji shvaćaju da politika 'tko je jamio, jamio je', ne može proći nekažnjeno. I na taj način smo završili s jednim bivšim razdobljem. Nemojte misliti da je itko u ovoj sabornici zbog toga zadovoljan, bez obzira na kojoj je političkoj strani, no ova presuda jako puno govori o nama i onima koji su mu dali svoj glas na izborima', rekao je Kajin.

'Mislim da bi mu trebalo uzeti sav novac što je nečasno zaradio. Trebali bi poništiti ugovore s MOL-om da se INA vrati na početno stanje', stav je Ruže Tomašić iz HSP-a dr. Ante Starčević.

'Očekivao sam da će biti proglašen krivim, no ako je nešto sigurno - nije bio sam i to će najbolje pokazati slučaj Fimi medija. Da se samo jedan čovjek nađe kao krivac, to mi je malo čudno, a naročito u svjetlu činjenice da oni koji su ga doživljavali kao obožavanog vođu, koji su mu podilazili na sve moguće načine danas se pokušavaju nogama i rukama otrgnuti od te veze pa i ako treba prvi se sagnuti po kamen i opaliti ga po glavi tim kamenom. To je nešto što je odvratno. Svatko tko je prekršio zakon zaslužio je kaznu, a posebno ako je to radio dok je bio na čelu države', prokomentirao je SDP-ov Marin Jurjević

Komentirati nepravomoćnu presudu nije htio ni SDP-ov Igor Dragovan, ali se osvrnuo na politiku.

'Ako ćemo govorit o politici, onda se potvrđuje da je politika kojih je vođena posljednjih osam godina, koruptivna politika u vrhu vlasti. Govorim o onima koji su obnašali vlast, osim Sanadera odluke su donosili i neki drugi i činjenica je da su zbog toga građani u puno lošijoj poziciji nego što bi mogli biti', rekao je Dragovan.

Osuđujuću presudu očekivao je SDP-ov potpredsjednik Sabora Nenad Stazić. 'Za HDZ će biti još veća šteta kad se objavi presuda za cijelu stranku, jer se protiv cijele stranke vodi postupak, a što se tiče odnosa između INA-e i MOL-a, trebalo ih je mijenjati i prije. Nije ova presuda samo razlog zbog kojeg te odluke treba mijenjati. Na kraju, Mađari se čuvaju toga da se sazna puna istina', rekao je Stazić.

Iako je rekao kako 'nije sudac da bi nekoga osuđivao', HDSSB-ovac Zoran Vinković je podsjetio kako je maksimalna kazna bila 15 godina i dodao: 'Ako su svi navodi iz presude točni, onda je trebao dobiti maksimalno.'

Po njemu, HDZ će pretrpjeti veliku štetu, jer je bio predsjednik stranke. 'Cijela stranka je znala što se radilo, a posebno vrh, i to govori o načinu kako je HDZ upravljao Hrvatskom, ali i načinu kako je država dovedena na rub provalije', rekao je Vinković, odbacujući tvrdnje o 'paralelnom sustavu u upravljanju strankom'.

Za ugovor s MOL-om ironično je rekao kako 'ne vjeruje da se može promijeniti, osim revolucijom'.HDZ-ovcu Gordanu Jandrokoviću 'nije bilo zgodno' komentirati prvostupanjsku presudu, no napomenuo je kako se 'sudilo Ivi Sanaderu, a ne HDZ-u'. 'Ovdje nema kaznene odgovornosti za stranku. Ipak, u političkom smislu i smislu percepcije, naravno da to nije dobro za HDZ', priznao je Jandroković.

Kao i u slučajupresude generalima, i čitanje presude bivšem premijeru Ivi Sanaderu većina zastupnika pratila je u Klubovima zastupnika. Tek je nekolicina presudu pratila u saborskom kafiću, a sama sabornica zjapila gotovo prazna.

No dok su prošle godine kada je bila donesena osuđujuća nepravomoćna presuda generalima zastupnici bez problema iznosili svoje ogorčenje pred mikrofonima i kamerama, većina ih je danas u slučaju Ive Sanadera izbjegavala novinare ili komentare svela na jednu rečenicu opravdavajući se činjenicom da se radi o nepravomoćnoj presudi.


Izricanje presude Ivi Sanaderu