ODVJETNICI S 'HAŠKIM ISKUSTVOM'

'Udruženi zločinački pothvat najdramatičniji je dio presude'

29.05.2013 u 17:37

Bionic
Reading

Hrvatski odvjetnici s 'haškim iskustvom' ocjenjuju da je ključni i najdramatičniji dio presude šestorici bivših čelnika Hrvata iz BiH, koji su danas osuđeni na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima, zaključak suda da je državni i vojni vrh Republike Hrvatske sudjelovao u udruženom zločinačkom pothvatu

Odvjetnik Ante Nobilo, koji je hašku presudu generalu HVO-a Tihomiru Blaškiću s prvotnih 45 godina u žalbenom postupku umanjio na devet godina, tvrdi da je kvalifikacija međunarodnog sukoba bila očekivana.

No, dramatičnim je ocijenio što je Haški sud prvi put utvrdio da su čelnici Republike Hrvatske sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu što će se, smatra Nobilo, odraziti na širu regiju.

'Nažalost sudac nije elaborirao na temelju čega je donio takvu odluku pa ne mogu napraviti analizu', kazao je Nobilo.

Pojasnio je da je za međunarodni oružani sukob dovoljno utvrditi opću kontrolu strane države nad trupama u drugoj državi. Međutim, za udruženi zločinački pothvat treba dokazati operativnu kontrolu Franje Tuđmana, Gojka Šuška i ostalih hrvatskih čelnika spomenutih u optužnici nad trupama koje su napravile zločin.

'Točnije, trebalo je utvrditi kontrolu koja bi bila u funkciji zločina. To je novi element no sudac, nažalost, ni ovdje nije obrazložio ništa osim što je utvrdio da su čelnici Republike Hrvatske sudjelovali u udruženom zločinačkom pothvatu na području Bosne i Hercegovine i to je najdramatičnije', zaključio je Nobilo.

Izrečene kazne nije želio komentirati dodajući tek da su one uobičajene za kaznena djela koja su se optuženicima stavljala na teret, ako su ih oni zaista i počinili.

Nije želio nagađati ni ishod žalbenog postupka, koji bi po mišljenju njegovog kolege Krešimira Krsnika mogao biti pozitivan.

'Dobro je da je sudsko vijeće podijeljeno i da je predsjednik dao izdvojeno mišljenje pa smatram da su dobre šanse obrane u žalbenom postupku', rekao je Krsnik, koji je u Haagu branio zapovjednika Kažnjeničke bojne HVO-a Mladena Naletilića Tutu, također osuđenog za zločine nad Bošnjacima u hrvatsko-muslimanskom sukobu 1993. i 1994.

Krsnik smatra da nitko u Hrvatskoj ne može biti zadovoljan presudom jer je Haaški sud presudio da je bila riječ o međunarodnom sukobu i udruženom zločinačkom pothvatu.

'Neće biti dobro za Hrvatsku ako tako ostane no smatram da se to u žalbenom postupku može promijeniti', zaključio je Krsnik.

Zagrebački odvjetnik Branko Šerić, koji je u Haagu branio Tutinog suosuđenika Vinka Martinovića Štelu, smatra 'deplasiranim' što je sudsko vijeće šestorici čelnika Herceg-Bosne na teret stavilo namjeru stvaranja hrvatskog entiteta u BiH dok istodobno kao činjenični faktor u toj zemlji postoji Republika Srpska za koju, kako kaže, svi znaju na koji način je nastala.

'Ako je legitimno stvaranje Republike Srpske kao srpskog entiteta pitam se zašto ne bi bila legitimna težnja Hrvata za svojim entitetom', kazao je Hini Šerić.

On smatra da je osuđujuća presuda bila neminovna, čim je sud ocijenio da su svi bili uključeni u udruženi zločinački pothvat.

Visinu izrečenih kazni nije želio komentirati. 'Teško mi je to komentirati jer nisam dovoljno upoznat sa samim predmetom i iznesenim dokazima, no sud se očigledno rukovodio zapovjednom odgovornošću optuženika te njihovim propustom nečinjenja, odnosno nesprječavanja i nesankcioniranja pojedinačnih zločina koje nitko ne negira', ustvrdio je Šerić, čiji je branjenik Martinović bio osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Bošnjacima u zapadnoj Hercegovini 1993. i 1994. Nakon odslužene dvije trećine kazne lani je pušten iz talijanskog zatvora, kao i njegov zapovjednik Mladen Naletilić Tuta.