'moja dugina obitelj'

Udruga Dugine obitelji prikuplja novac za novu slikovnicu

05.06.2023 u 11:21

Bionic
Reading

Udruga Dugine obitelji izvijestila je da je u prva dva dana kampanje prikupljanja novca za treću slikovnicu o djeci istospolnih roditelja prikupila gotovo 50 posto ciljanog iznosa, poručujući da im je cilj jačanje socijalne integracije, prihvaćanje LGBTIQ roditelja i poštivanje različitosti

U novoj priči iz serijala "Moja dugina obitelj" djevojčica Ana sa svojih dva tate posjećuje baku i djeda koji žive u planinama, dok Roko sa svoje dvije mame posjećuje djeda koji radi na svjetioniku na otoku.

Slikovnica najavljena u povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije dotiče se tema zajedničkih svim obiteljima, poput odlaska na putovanje ili boravka u prirodi, a novost su teme vezane uz djecu i odrastanje kao što su strahovi, nova prijateljstva i prve simpatije.

Treći nastavak ilustrirao je akademski slikar Ivan Oštarčević, a namijenjen starijem uzrastu, dok će predškolskom uzrastu roditelji moći čitati proširenu priču autorice, dramaturginje Sunčice Sodar, priopćila je u ponedjeljak udruga. Treću slikovnicu žele omogućiti besplatno svima koji ju žele te im je cilj putem prikupiti 3000 eura putem donacija građana i građanki.

"Djeca formiraju slike i ideje o svijetu od rane dobi, na temelju onoga što vide oko sebe - ako ih učimo stereotipima i netoleranciji, ona će izrasti u odrasle netolerantne ljude koji te stereotipe potvrđuju", kazao je predsjednik Udruge Daniel Martinović.

Udruga napominje da je 2017.u sličnoj kampanji za prvu slikovnicu prikupila više od 300 posto traženog iznosa nakon neočekivano velikog interesa javnosti, dok je za drugu slikovnicu 2019. prikupljeno 155 posto traženog iznosa. Crowdfunding kampanja za podršku novoj slikovnici bit će aktivna do kraja lipnja, a više informacija dostupno je na platformi Ulule i putem internetske stranice i društvenih mreža Duginih obitelji.