TJEDAN DANA DO IZBORA

Erdogan uzvratio: Pokopat ćemo pro-LGBT oporbu u glasačkoj kutiji

07.05.2023 u 23:00

Bionic
Reading

Turski predsjednik Tayyip Erdogan nazvao je oporbu "pro-LGBT" na skupu u Istanbulu u nedjelju, pojačavši retoriku protiv svojih protivnika tjedan dana prije izbora za koje se očekuje da će biti tijesni.

Turska bi trebala održati predsjedničke i parlamentarne izbore 14. svibnja, a ankete pokazuju da se Erdogan suočava s najvećim izbornim izazovom u svoja dva desetljeća na vlasti.

Na skupu u Istanbulu, predsjednik je apelirao na svoju konzervativnu muslimansku biračku bazu.

"AKP stranka i druge stranke u našem savezu nikada ne bi bile pro-LGBT, jer je obitelj za nas svetinja. Pokopat ćemo one koji su pro-LGBT u glasačkoj kutiji", rekao je okupljenima.

Erdogan je posljednjih godina pooštrio svoju retoriku protiv LGBT zajednice, često nazivajući članove "devijantima".

U nedjelju je također napao svog ključnog izbornog suparnika Kemala Kilicdaroglua, koji je na čelu glavnog oporbenog saveza.

"Moji ljudi neće dopustiti da pijanci izađu na pozornicu", rekao je Erdogan.

  • +6
Skup Erdoganovog AKP-a u Istanbulu Izvor: EPA / Autor: TOLGA BOZOGLU

"Moja nacija će dati potreban odgovor 14. svibnja. Nećemo dopustiti Kilicdarogluu, koji je ruku pod ruku s teroristima, da podijeli našu domovinu", naglasio je turski predsjednik.

Erdogan optužuje Kilicdaroglua da je dobio potporu od zabranjene Kurdistanske radničke stranke (PKK), koja vodi pobunu od 1980-ih u kojoj je ubijeno više od 40 tisuća ljudi. Turska, Sjedinjene Države i Europska unija PKK smatraju terorističkom skupinom.

Oporba je ranije osudila Erdoganove tvrdnje kao retoriku koja izaziva podjele i opasnu kampanju.

Na predizbornom skupu u istočnom gradu Erzurumu, uporištu Erdoganove Stranke pravde i razvoja (AKP) prosvjednici su bacali kamenje na gradonačelnika Istanbula Ekrema Imamoglua, člana glavne oporbene Republikanske narodne stranke (CHP).

Imamoglu je kasnije utvrdio da je u tom događaju ozlijeđeno devet osoba.

Gradonačelnik Istanbula, koji bi postao potpredsjednik ako Kilicdaroglu pobijedi na izborima, obraćao se svojim pristašama s vrha autobusa kada je na njega poletjelo kamenje.

Imamoglu je prekinuo govor i napustio mjesto događaja u autobusu.

"Odlazimo zbog vaše sigurnosti", kazao je Imamoglu svojim pristašama, dodajući da će podnijeti kaznenu prijavu protiv guvernera Erzuruma i šefa policije zbog dopuštanja nasilja.