nema razmjene među članovima

Udruga agencija za naplatu: AZOP je odmah obaviješten o navodnom neovlaštenom raspolaganju osobnim podacima

28.03.2023 u 18:54

Bionic
Reading

Udruga koja okuplja vodeće hrvatske agencije za naplatu potraživanja HUAN izvijestila je u utorak da je od svoje članice obaviještena da je Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) započela nadzor, kao i da su odmah po saznanju obavijestili AZOP o navodnom neovlaštenom raspolaganju osobnim podacima te u potpunosti surađuju stom agencijom

Hrvatska udruga za naplatu potraživanja (HUAN) oglasila se o incidentu s curenjem podataka iz Agencije za naplatu potraživanja EOS Matrix. U najnovijem slučaju curenja podataka Hrvata navodi se da je procurilo 181 tisuća osobnih podataka dužnika, među kojima se nalaze i podaci maloljetnika.

Objavu Hrvatske udruga za naplatu potraživanja (HUAN) donosimo u cijelosti.

Kao udruga koja okuplja vodeće hrvatske agencije za naplatu potraživanja, HUAN je od članice obaviješten o započetom nadzoru od strane AZOP-a, kao i o tome da su, odmah po saznanju obavijestili AZOP o navodnom neovlaštenom raspolaganju osobnim podacima, te u potpunosti surađuju s Agencijom za zaštitu osobnih podataka. Prema informacijama dobivenima od članica, podaci koji su u posjedu AZOP-a odnose se na OIB, ime i prezime i datum rođenja.

Nastavno na netočne tvrdnje objavljene u pojedinim medijima, izričito naglašavamo kako agencije za naplatu potraživanja, članice HUAN-a, međusobno ne dijele i ni na koji način ne razmjenjuju osobne podatke dužnika, jer bi to bilo protivno svim internim i međunarodnim propisima zaštite osobnih podataka.

„Ovim putem još jednom želimo naglasiti da HUAN ozbiljno shvaća incidente navodnih curenja osobnih podataka iz agencija članica te dijeli zabrinutost kako su i otkud osobni podaci došli u posjed neovlaštenih osoba. Članice surađuju s nadležnim državnim tijelima i očekujemo skorašnje utvrđivanje porijekla tih podataka“, poručio je predsjednik HUAN-a, Matija Arapović.

Već smo nekoliko puta kao Hrvatska udruga agencija za naplatu potraživanja izrazili punu podršku što skorijem donošenju novog zakonskog okvira i usklađenju s propisima EU i NPL direktivom, iako je rad agencija za naplatu potraživanja već reguliran nizom zakona i podzakonskih akata Republike Hrvatske, ali i u potpunosti usklađen s etičkim načelima i propisima FENCA-e, međunarodnog udruženja agencija za naplatu potraživanja, kojega se pridržavaju agencije u 23 zemlje članice EU. Vjerujemo da će donošenje novog zakona i usklađenje s europskom NPL direktivnom pokazati da članice HUAN-a djeluju po najboljim europskim standardima.