slučaj agencije za naplatu

Rakar o sigurnosnom incidentu s podacima Hrvata: Kazne za ovakve situacije su u Europi milijunske

27.03.2023 u 22:16

Bionic
Reading

Komunikacijski konzultant i IT stručnjak Marko Rakar komentirao je novi incident s curenjem podataka iz Agencije za naplatu potraživanja EOS Matrix

Televizija N1 navodi da je komunikacijski konzultant i IT stručnjak Marko Rakar u Newsnightu komentirao novi incident s curenjem podataka iz Agencije za naplatu potraživanja EOS Matrix.

Iz EOS Matrixa danas su priopćili da su utvrdili da “se sigurnosni proboj nije dogodio, niti je utvrđeno interno neovlašteno postupanje s osobnim podacima”.

“Ta izjava EOS Matrixa je vrlo hrabra, u IT security biznisu obično govorimo da imamo firme koje su hakirane i firme koje ne znaju da su hakirane, nema treće. EOS vjerojatno spada u jednu od te dvije grupe. Ako postoji prijava, koliko sam shvatio AZOP je zaprimio prijavu, oni će napraviti uvid u podatke koje su dobili i podatke u EOS Matrixu i brzo će se ustanoviti jesu li to ti podaci ili nisu”, kazao je Rakar.

Rakar navodi da tako postupaju velike tvrtke – obavijeste svoje korisnike o mogućem incidentu. “Kazne za ovakve situacije su u Europi milijunske. Čim dođe do sumnje, odmah se to komunicira s korisnicima, napravi se razgraničenje između onog što se zna i onog što se spekulira i napravi se plan djelovanja. Reći da nije došlo do proboja je vrlo hrabro i vrlo, vrlo neuobičajeno.”

Podsjetimo, nakon što je objavljena vijest o curenju podataka, Agencija za zaštitu osobnih podataka (AZOP) je pozvala građane da pitaju EOS Matrix jesu li procurili njihovi podaci. Iz AZOP-a su također priopćili da provode nadzorno postupanje nad voditeljem obrade EOS Matrix d.o.o. zbog moguće povrede osobnih podataka te će po završetku postupka obavijestiti javnost o utvrđenom.