'PRIZORI STRAVE'

U zoru nastavljena potraga za dijelovima Airbusa

25.03.2015 u 08:52

  • +18

Pad zrakoplova u Francuskoj

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Bionic
Reading

Potraga prekinuta noću nakon pada Airbusa A320 njemačke zrakoplovne tvrtke Germanwings u kojem je poginulo 150 osoba, nastavljena je u srijedu u zoru na jugu francuskih Alpi gdje se tijekom dana očekuju francuski predsjednik Francois Hollande, njemačka kancelarka Angela Merkel i španjolski premijer Mariano Rajoy

Više desetaka policajaca trebalo bi se uputiti u tu vrlo nepristupačnu zonu u provansalskim Alpama, na oko 1.500 metara visine, gdje se srušila letjelica niskotarifne podružnice Lufthanse koja je poletjela u utorak ujutro iz Barcelone s odredištem u Duesseldorfu, sa 144 putnika i šest članova posade, većinom Nijemaca i Španjolaca.

Tisuće dijelova aviona i tijela razbacano je po planini, daleko od nastanjene zone ili pristupne ceste.U utorak, nakon nadlijetanja mjesta nesreće zasad neobjašnjiva uzroka, pet je ministara francuske, njemačke i španjolske vlade govorilo o 'dramatičnim prizorima'.

'To su prizori strave, radi se o strašnoj drami', izjavio je Frank-Walter Steinmeier, šef njemačke diplomacije. Jedna od dviju crnih kutija pronađena je i prevezena u Ured za istragu nesreće koji će utvrditi uzroke katastrofe, kazao je tužitelj iz Marseillea Brice Robin na postaji BFMTV.


Radi se o crnoj kutiji koja bilježi razgovore u pilotskoj kabini. Ona je djelomično oštećena, ali će bez obzira na to biti koristan izvor informacija, kazao je francuski ministar unutarnjih poslova Bernard Cazeneuve u razgovoru za radio RTL.

On je dodao da se trebaju analizirati svi mogući uzroci pada zrakoplova, ali da teroristički napad ne spada u vjerojatnije scenarije nesreće. U utorak je francuski premijer Manuel Valls ocijenio da se u 'ovom trenutku ne može odbaciti nijedna mogućnost'.

Merkel, Rajoya i Hollandea očekuje se na mjestu nesreće oko 14 sati. U Španjolskoj je proglašena trodnevna nacionalna žalost s obzirom da je u zrakoplovu bilo navodno 45 Španjolaca. Uz njih, među putnicima je bilo 67 Nijemaca, među kojima 16 učenika na povratku s razmjene, potom dvoje Australaca, dvoje Kolumbijaca, te najmanje jedna žrtva iz Belgije. Kopenhagen i Buenos Aires kazali su da su u zrakoplovu bili jedan Danac i dvoje Argentinaca, dok Meksiko vjeruje da je na letu bilo i troje Meksikanaca.

London je također kazao da je moguće da je u avionu bilo i Britanaca, a Tokio je u srijedu ujutro objavio da je na popisu putnika dvoje Japanaca koji žive u Duesseldorfu.