JOSIP JURATOVIĆ

'U zemlju u kojoj se vlada ne može dogovoriti između sebe nitko neće investirati'

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 04.06.2016 14:02
  • Objavljeno 04.06.2016 u 14:02
Josip Juratović

Josip Juratović

Izvor: Pixsell / Autor: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL

Veliki nered i kaos, uzrokovan političkim populizmom i grčevitom borbom za opstanak na vlasti, donosi dugoročnu štetu hrvatskom narodu, ma kakvim god scenarijem ta borba završila, ocijenio je u intervjuu za Hinu zastupnik Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) i član vanjskopolitičkog odbora Bundestaga Josip Juratović. 'Previše se energije i vremena troši na međusobno prepucavanje unutar koalicijskih partnera, dok sve reforme i novac iz fondova EU-a stoje, gubi se kreditni rejting, a investitori u takvu zemlju, u kojoj se vlada ne može dogovoriti između sebe, niti ne pomišljaju investirati', rekao je njemački parlamentarac, koji je u vanjskopolitičkom odboru Bundestaga zadužen za Balkan.

Juratović sugerira da je, 'umjesto ekstremnih podobnih političkih marginalaca s nešto više od tisuću glasova koji odlučuju o sudbini cijele nacije, nužno pozicionirati najsposobnije iz struke, koji bi - neovisno o stranačkoj ili nacionalnoj pripadnosti - kontinuirano vodili zemlju po EU standardima u sigurnu budućnost'.

Komentirajući primjedbe iz pojedinih intelektualnih i političkih krugova Europe, koji spočitavaju Hrvatskoj odnos prema ustaškoj ideologiji iz doba NDH, Juratović ukazuje da je u cijeloj Europi trenutni trend 'zaokretanja udesno', ali i da na Balkanu Hrvatska 'nije usamljena' u skretanju udesno.

'Desnica se najviše hrani strahom, predrasudama o drugima i drugačijima. U Njemačkoj se hrani strahom od izbjeglica, u Francuskoj strahom od muslimana, u Hrvatskoj strahom od jugonostalgičara i Srba', kaže Juratović, naglašavajući da je to posljedica populizma u borbi političkih elita.

'Zao duh se u Hrvatskoj pustio kada su se političke elite borile za osvajanje vlasti, tako da se u tom političkom nadmetanju zbog populizma gledalo kroz prste i fašistoidnim ispadima', rekao je Juratović, ocijenivši da je reagiranje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja se ogradila od naslijeđa NDH zakašnjelo.

'Istup predsjednice Grabar-Kitarović, koja se javno obratila naciji, gdje se ograđuje od svih fašističkih ideja i naslijeđa NDH-a pomalo je stigao prekasno jer ugled Hrvatske u svim svjetskim medijima je već narušen', kaže njemački parlamentarac.

Juratović istodobno upozorava da je desničarenje 'u svim državama regije postojano', ukazujući na nedavna postrojavanja četničkih postrojbi u BiH, rehabilitiranje četništva i Draže Mihajlovića, te radikalne islamske struje po BiH.430981,430558,425818,424919

'Povijest se na Balkanu prečesto ponavljala, zato je u svim zemljama zapadnog Balkana nužno suočavanje s vlastitom prošlošću kako se greške iz prošlosti ne bi opet ponavljale', poručuje član vanjskopolitičkog odbora Bundestaga.

Juratović drži da su nedostatak dosljedne politike EU-a prema zemljama i perpektivi regije 'politički lideri u regiji nebrojeno puta iskoristili u vlastitom interesu', pri čemu su napravljene greške na obje strane - i unutar EU-a i u odnosima Bruxellesa i Washingtona.

Naglašavajući da zemlje Zapadnog Balkana 'trebaju podršku na putu u EU jer nemaju alternativu kada je mir i stabilnost u pitanju', Juratović sugerira da je regiju nužno uključiti 'u što više područja europske politike i gospodarstva', podsjećajući da je u Bundestagu prihvaćen njegov prijedlog o otvaranju njemačkog tržišta rada za zapadni Balkan.

'Mir i stabilnost na području zapadnog Balkana ključ su za daljni ekonomski napredak, te zahtijevaju zajednički angažman i EU-a i svih zapadnobalkanskih država', poručio je njemački zastupnik.

Komentirajući aktualne odnose Srbije i Hrvatske, Juratović tvrdi kako 'nisu u pitanju tenzije u toj mjeri koliko retoričko sučeljavanje'.

'Bitno je da se nađe rješenje, da se razgovara, razmjenjuju mišljenja i iskustva. Važno je gledati unaprijed - na prošlost se više ne može utjecati, ali na budućnost može', rekao je Juratović, poručivši kako treba 'svladati trgovinske barijere i osigurati trgovinske povlastice jer svako unošenje novih tenzija i gospodarske nesuradnje šteti svima u regiji'.

'Stabilnost i prosperitet zapadnog Balkana ovise upravo o odnosima Beograda i Zagreba', kaže za Hinu Juratović. Kao zastupnik Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) i član vanjskopolitičkog odbora Bundestaga, Josip Juratović se ranije ovog tjedna u Beogradu sastao s predsjednikom srbijanske vlade u tehničkom mandatu Aleksandrom Vučićem, a poslije tog sastanka poručio da Srbija i Hrvatska sva svoja pitanja trebaju rješavati bileteralno 'jer je to i u interesu EU'.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!