poznati meteorolog

U Zadru pala rekordna količina kiše, Vakula otkrio kada će doći do smirivanja vremena

11.03.2024 u 10:23

Bionic
Reading

U Zadru je palo 164 litre kiše po četvornom metru u zadnja 24 sata, što je rekordna količina na toj mjernoj postaji u ožujku otkad postoje mjerenja, otkrio je meteorolog Zoran Vakula u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska'. Ustvrdio je da neće danas dolaziti do značajnijih temperaturnih promjena, ali i istaknuo da je za dio Hrvatske izdano narančasto upozorenje

Prema jutrošnjim mjerenjima na meteorološkoj postaji DHMZ-a Zadar Puntamika, od nedjelje u 7 sati do ponedjeljka u 7 sati palo je 164 mm oborine - litre kiše po četvorome metru, što je rekordna dnevna količina oborine u ožujku od 1961. godine, otkad postoje mjerenja na toj postaji. Štoviše, ta je količina pala tijekom manje od 12 sati! Pritom je već sada, premda je prošla tek trećina mjeseca, prema još neslužbenim podacima, postignut novi rekord u ukupnoj mjesečnoj količini oborine u ožujku na postaji Zadar Puntamika - od 1. ožujka do 11. ožujka u 7 sati izmjereno je čak 223 mm oborine. Dosadašnji rekord bio je 1985. godine, kad je tijekom cijelog ožujka palo 202 mm, iznio je u emisiji HRT-a 'Dobro jutro, Hrvatska' meteorolog Zoran Vakula.

Istaknuo je i da je temperatura zraka u većini Hrvatske još uvijek viša od prosjeka za ovo doba godine, a takva će biti i u nastavku tjedna. Vakula je rekao da će najviša dnevna vrijednost temperature zraka danas biti u istočnoj Hrvatskoj, do 16, 17 stupnjeva, a u središnjoj Hrvatskoj zadržat će se oko 10 Celzijevih stupnjeva.

  • +5
Snažno jugo u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'Pri tome će zapuhati vjetar, zapadni i sjeverozapadni, a na Jadranu je i bit će vjetrovitije. Na srednjem i južnom Jadranu puhat će još i prijepodne olujno jugo. Na sjevernom dijelu Jadrana puše slabiji sjeverozapadni vjetar', dodao je. Velika količina oborina koja je tijekom noći i jutra pala na području Zadarske županije uzrokovala je plavljenje objekata, zbog čega su vatrogasci ove županije zabilježili povećan broj tehničkih intervencija. U sanaciji su angažirani vatrogasci iz IVP-a i JVP-a Zadar i Benkovac te DVD-a Kali-Kukljica, 'Pljusak' Nin, Preko, 'Škropac - Vrsi', 'Rutnjak' Veli Iž, stoji u priopćenju Hrvatske vatrogasne zajednice.

Izvor: Pixsell / Autor: Šime Zelić

'Od ponoći do sada evidentirana je 21 tehnička intervencija, u tijeku je njih 12, a nove dojave građana neprestano pristižu. U intervencijama je do sada ukupno sudjelovalo 60 vatrogasaca s 28 vatrogasnih vozila', rekao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije Matej Rudić te dodao kako je najviše intervencija zabilježeno na području Zadra, Kožina, Dikla, Petrčana, Ugljana, Nina, Ninskih Stanova, Žerave i Vrsa. Na zadarskom području je zbog velike količine vode na kolniku otežan promet Jadranskom magistralom, a na Dugom otoku je zbog većeg odrona zatvorena cesta između mjesta Luka i Savar. Zbog jakog juga u prekidu su mnoge katamaranske i trajektne linije na srednjem i južnom Jadranu. Vakula je naglasio da je za ovakvo vrijeme razlog premještanje ciklone. Kada se radi o prognozi za utorak, navodi malo povoljnije prilike.

  • +14
U Zadru je pala rekordna količina kiše u posljednja 24 sata Izvor: Pixsell / Autor: Sime Zelic/PIXSELL

'Nešto povoljnije prilike, u većini Hrvatske će biti sunčanih razdoblja, no i dalje dosta oblaka. U većini krajeva barem povremena kiša. Daljnje slabljenje vjetra, a ponegdje će zapuhati bura, ne odviše jaka', rekao je.

  • +31
Nevrijeme u Ninu, jako jugo u Dubrovniku Izvor: Cropix / Autor: Luka Gerlanc

'I dalje nema minusa, iznadprosječno je toplo što se tiče jutarnjih vrijednosti', dodao je.