prognostičari dhmz-a

Idete na put? Upaljen je narančasti meteoalarm

02.02.2024 u 10:06

Bionic
Reading

Narančasti meteoalarm Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) oglašen je zbog vjetra u petak za srednju Dalmaciju dok je žuti 'upaljen' za cijelu obalu Jadrana

Ponegdje jaka, a podno Biokova i vrlo jaka bura. Najjači udari vjetra 35-55 čvorova (65-100 km/h), navode prognostičari DHMZ-a opisujući vremenske uvjete u petak na području srednje Dalmacije, za koju je zbog jačine vjetra oglašen i narančasti meteoalarm.

Navode da budemo pripravni za olujne brzine vjetra u kombinaciji s lokalno visokim valovima.

'Upravljanje plovilom u tim uvjetima zahtijeva veliko iskustvo te adekvatno opremljena plovila. Preporučljivo je da pomorci bez odgovarajućeg iskustva potraže sigurnu luku prije početka potencijalno opasnog vjetra i valova. Vjerojatno je da mnogi katamarani i trajekti neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu', poručuju iz DHMZ-a.

Za ostatak Jadrana u petak je na snazi žuti meteoalarm koji označava udare vjetra 35-45 čvorova (65-85 km/h).

'Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuju se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju rizične valove za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru', obavještavaju prognostičari.

U subotu će tek nekoliko sati i samo za područje južnog Jadrana na snazi biti žuti meteoalarm zbog vjetra dok će većina Hrvatske najveći dio dana biti bez upozorenja iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.