promjena vremena

U zadnja 24 sata hitnu intervenciju u Istri zatražilo dvostruko više pacijenata nego inače

15.06.2021 u 10:07

Bionic
Reading

'U posljednjih 24 sata imali smo značajno veći broj hitnih medicinskih intervencija, čak 287 pacijenata, odnosno 47 posto više nego li je to uobičajeno. Značajan broj pacijenata došao je u naše ispostave, a ne radi se o hitnom medicinskom stanju. Razlog tome je što još ne rade turističke ambulante osim one u Rovinju', rekla je Gordana Antić, ravnateljica Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Istarske županije

'Što se tiče uzroka tegoba u zadnja 24 sata, pacijenti koji su zatražili pomoć, uglavnom su imali tegobe vezane za bolesti srca i krvnih žila, što se može povezati s naglom promjenom vremena', kazala je Antić za Glas Istre.

Građanima poručuje da Nastavni zavod za hitnu medicinu Istarske županije služi za spašavanje ljudskih života u Istarskoj županiji i angažiran je u situacijama kada se radi o hitnim medicinskim stanjima.

'Za sva hitna stanja - gušenje, utapanja, bolovi u prsima, prometne nezgode ili moždani udar potrebno je odmah nazvati 194 i reći gdje se nalazi pacijent i o čemu se radi, kako bi prvi raspoloživi tim hitne medicinske službe bio upućen prema pacijentu. Za akutne odnosno kronične tegobe dobro je da se građani obraćaju svojim liječnicima obiteljske medicine, koji ih poznaju i koji će ih sigurno u tim situacijama najkvalitetnije zbrinuti, a hitnu medicinsku službu neće nepotrebno opterećivati', zaključila je Antić.